Våld mot kvinnor

Våld mot kvinnor – Ett av samhällets största problem

Vi vet att kvinnor och flickor utsätts för våld, sexuella övergrepp och trakasserier. 1 av 3 kvinnor utsätts under sin livstid. Det innebär att var tredje flicka i varje skolklass och var tredje kvinna på varje arbetsplats utsätts, ofta utan att omgivningen vet om det.

Frågan är hur vi kan stoppa utvecklingen och förebygga för ett samhälle utan våld, diskriminering, trakasserier och maktmissbruk.

Maria Andersson har länge arbetat för kvinnors och barns rättigheter. Hon är entreprenör, författare och föreläsare, och använder sina egna erfarenheter för att göra skillnad och påverka samhället till det bättre.

Den 17 maj 2018 vann hon priset, Årets Samhällsutvecklare 2018, för sitt arbete för ett tryggare samhälle och en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. I oktober 2019 blev hon utnämnd till Månadens eldsjäl och december 2019 nominerad till Årets Östgöte 2019.

Maria har föreläst om ämnet barn i riskzon och våld mot kvinnor för bl.a Svenska Narkotika Polis Föreningen, där hon 2017 fick det högsta betyget på sin föreläsning under deras 30 åriga existens. Hon har föreläst och utbildat både företag, Almedalen, UN Women nationell kommitté Sverige, Sveriges Riksdag, på skolor och anstalter, och för idrotten och organisationer.

Tillsammans med NBV studieförbund har hon utvecklat fyra studieplaner som berör ämnet för att alla ska kunna folkbilda sig i ämnet medberoende och våld mot kvinnor och flickor.

Maria grundade Orange Day MC Charityride. Den första MC kortegen gick av stapeln under Orange Day den 25 maj 2018 och kördes tillsammans med 1 500 bikers från hela landet som körde mot våld mot kvinnor och flickor och till förmån för UN Women Sverige. Kortegen fick en enorm spridning och uppmärksamhet, där medier sträckte sig ända till USA och FN. Den 25 maj 2019 körde de igen, och nu har det blivit ett återkommande evenemang.

I oktober 2019 lanserade hon Orange Riders, en ideell förening av, för och med bikers och motorföreningar.

Hon skapade Orange match där flera idrottslag i landet spelat i Orange för att ta ställning mot våld mot kvinnor och flickor. Se: Orange match!

Under åren har Maria utvecklat ett antal varumärken och projekt för att uppmärksamma samhällets brister och skapa jämställdhet där alla oavsett kön har lika värde och samma rättigheter till ett tryggt samhälle.

Ord från några som lyssnat till Maria:

Maria har fått det högsta betyget av våra åhörare på de 30 år vi funnits. Att få 6:or och 8:or på en max 5 gradig skala är unikt! Svenska narkotika polisföreningen

Nu måste vi arbeta över blockgränserna. Sveriges Riksdag

Ingen av åhörarna lämnades oberörd. Hässlehoms FN förening

Nu ska jag också skriva min livsplan och välja livet. Kan du så kan jag. Intagna på Kriminalvårdanstalter

Jag förmedlar fakta, egna erfarenheter och kunskap, och kommer att vända på varenda sten jag kan för stoppa våld och trakasserier mot kvinnor och flickor och bygga ett samhälle där alla kan känna trygghet. Att jag fått se ännu mer av den negativa sidan inom idrottens supporterkultur gör att jag kommer satsa ännu hårdare för att förmedla verktyg till klubbar och föreningar i landet. Macho- och tystnadskulturen måste brytas för att lyfta problemen till ytan och värna om vår hälsa. Tillsammans skapar vi ett jämställt samhälle där alla kan känna trygghet!

Maria Andersson

 

Hur kan du ta ställning? 

Boka föreläsningen och var med i arbetet att bygga framtidens trygga samhälle!

 

 

 Kontakta oss för offert redan idag: