Nima Tavallaey

Nima Tavallaey: Jag är feminist!

Jag möter Nima på restaurangen Magnus & Magnus i Göteborg. Han har sitt kontor där och pendlar mellan Göteborg i Sverige och Milano i Italien. Idag är en dag när han sitter på kontoret och arbetar med sociala medier och artiklar. Vi pratar lite om Nimas barndom och kommer raskt in på anledningen att jag är där.

Nima föddes i Iran 1981. Som 3-åring flydde han till Sverige tillsammans med sin mamma och mormor. Föräldrarna var politiskt aktiva och hans pappa arresterades i Iran på grund av att hans politiska aktivitet. Detta var mitt under Iran-Irak kriget i början på 1980-talet.

Nima har alltid haft starka kvinnor omkring sig. Hans mormor drev en grundskola i Teheran. Hon var också bland de första kvinnorna i Teheran som körde bil. En annan kvinnlig släkting var Irans första kvinnliga civilingenjör. Nimas mamma lärde sig svenska på 6 månader när de som flyktingar kom till Sverige och började jobba som tolk innan hon utbildade ig till biomedicinsk analytiker.

– Att kvinnor inte kan, det köper inte jag. Jag föddes med rättviseperspektivet, säger Nima. På grund av sin bakgrund som flykting och med starka kvinnor runt omkring sig så har han lärt sig vikten av att stå upp för de svaga.

Han fick tidigt lära sig att det inte var någon skillnad på män och kvinnor.

-Jag tror inte på kön och sexualitet, fortsätter Nima. Man kan inte placera folk i fack.

Nima berättar att han är feminist och jag frågar vad feminism är för honom.

-För mig handlar feminism om alla människors lika värde. Alla har rätt att uppfylla sin fulla potential som människa. Ingen har rätt att mixtra med det på något sätt. Där ingår rätten till sin kropp, yttrandefrihet och rätten att vara religiös eller helt avstå religion. Vi har ett ansvar mot varandra att visa respekt.

Nima arbetar som sportjournalist, inom PR och marknadsföring med inriktning på sociala medier. Han är en av grundarna till Sempreinter.com och skriver även som engelsk reporter för världens största fotbollsjournalist GianlucaDiMarzio. SempreInter.com har funnits i snart 3 år och webben har mellan 100 000 – 150 000 besökare från hela världen varje månad. Här uppdateras det med nyheter om fotbollslaget Inter i Italien. Det publiceras krönikor och exklusivt material för besökarna. Nimas passion i livet är fotboll och som vi förstår så är Inter den absoluta favoriten.

Jag frågar Nima hur fotbollen kan påverka de mänskliga rättigheterna.

-Fotbollen förenar människor i alla läger och i alla åldrar. Ta en grupp människor som inte talar samma språk eller inte har samma hudfärg eller bakgrund, släng in en boll och alla kan helt plötsligt kommunicera med varandra. Plötsligt talar alla samma språk och passionen för som jag brukar säga, världens enklaste lek, fotbollen, skapar en gemenskap man inte hade innan.

Och hur ställer du dig till damfotboll?

– Kvinnor som spelar fotboll är väldigt provocerande för många människor över hela världen. Nu när kvinnor äntligen får spela fotboll så förlöjligar man dem ofta. Titta bara på fotbollsgalan i Sverige och hur illa man skötte situationen med Therese Sjögran. Att tjejer spelar fotboll är oerhört provocerande, men det är lika bra att dom vänjer sig. Varför skulle det vara skillnad att spela fotboll som tjej, än om man är kille. Det är en sport och vi är alla människor. Vad är skillnaden? Detta visar dock att det fortfarande inte är jämställt, inte ens inom en så gammal sport som fotboll.

Nima blir uppenbart upprörd när han pratar om ämnet. Det syns att det för honom är så självklara saker. Som att män och kvinnor ska ha samma rättigheter och vara lika värda. Nima engagerar sig mycket i frågor som jämställdhet och rätten till sin egen kropp. Det syns även på hans sociala medier där han förutom fotbollen skriver om just mänskliga rättigheter och varför man särskiljer människor efter kön och bakgrund. Hans engagemang är tydligt och hans bakgrund har gjort att han värnar om de svaga. Att han är feminist och står upp för kvinnors lika rätt har säkert med hans uppväxt och hans omgivning av starka kvinnliga förebilder att göra.

Som sportjournalist arbetar Nima i en mansdominerad bransch. Det är först de senaste åren man börjat se kvinnor som refererar fotboll eller annan sport. Han hoppas att det även här blir mer jämställt. I år kom FIFA fotbollsspel ut med ett spel med damfotboll. Mycket bra tycker de flesta, det tog alldeles för många år tycker andra, det är ju ändå år 2015.

Nima berättar att han alltid haft svårt för att man särskiljer mänskliga rättigheter. Han avslutar med att vara väldigt tydlig.

– Så kallade kvinnofrågor handlar om grundläggande mänskliga rättigheter. Varför finns det kvinnoförbund och inte mansförbund? Varför firar vi internationella kvinnodagen? Varför ska vi ens behöva diskutera de här frågorna, det borde vara en självklarhet för alla att vi är lika mycket värda och borde vara jämlika oavsett kön, sexualitet, etnicitet och religiös tro. Vad är egentligen skillnaden, vi är ju alla människor…

Nima får ett onebracelet av mig som han stolt tar på sig och visar upp. Han var tacksam att jag tagit mig tid till att lyssna på hans historia och varför frågorna kring mänskliga rättigheter är betydande för honom.

När jag lämnar Nima och Göteborg så tänker jag på hans reaktioner kring vissa frågor. Nima är verkligen en man som står upp för kvinnors lika rätt och ändå arbetar han nästan enbart med män i sitt arbete som sportjournalist.

Jag frågar mig själv om han kan vara provocerande i sitt ställningstagande, men bestämmer mig för att vi behöver fler män som Nima. Fler som står upp för kvinnor och ärligt tycker att vi alla är lika värda. Jag ler när jag lämnar honom och bestämmer mig för att hitta fler Nima där ute. Fler män som öppet vill och framför allt som vågar säga att män och kvinnor är lika.

Några dagar efter att jag intervjuat Nima så får jag ett samtal ifrån honom. Han berättar att han besökt sin mamma och visat henne armbandet jag gav honom. Han berättar för henne att onebracelet står för kvinnors lika rätt. Det slutade med att han fick åka hem utan sitt armband. Hans mamma insisiterade på att hon själv skulle ha det och i min värld så låter det som att armbandet hamnade hos precis rätt person.

12278247_10153707616094320_43580466_n

Den engelska versionen av intervjun finns inom kort på onebracelets web där du också kan beställa ditt armband.

www.onebracelet.org

 

Maria Andersson