Engagemang

En samhällsförändring börjar med att någon agerar.

Orange Day är UN Womens globala kampanj för avskaffandet av våld mot kvinnor och flickor. UN Women är FNs jämställdhetsenhet. Den 25 november inträffar Den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Då lyser fastigheter världen över i orange. Den 25:e varje månad infaller Orange Day, där man uppmanar männniskor över att bära något i orange för att visa sitt stöd.


Orange Day MC

 Den 25 maj 2018 genomfördes den första Orange Day MC kortegen. Detta efter att jag ville bidra mer till ett tryggt samhälle, fritt från våld, övergrepp och trakasserier mot kvinnor och barn. Inget våld är ok, men då kvinnor lever i en oerhört utsatt situation och våld mot kvinnor anses vara en global pandemi med enorma kostnader, så är det av största vikt att samhället och eldsjälar bidrar. 

Min tro är att få med männen i arbetet, då det är dem som kan förändra och stoppa våldet. Genom att vända sig till det som anses mest macho, bikerkulturen, så når vi män genom att bryta normer och utbilda i goda värdegrunder.

Idag har vi tusentals män och kvinnor som engagerar sig i den orange färgen för att visa sitt stöd och ta ställning i en av samhällets viktigaste och svåraste frågor.

Varje år i maj körs en MC kortege till förmån för UN Women Sverige och deras arbete mot våld. 75% av våra insamlade intäkter via kortegen går vidare till UN Trust Fund, den globala fonden för avskaffandet av våld mot kvinnor. Helt enkelt för att det är ett globalt problem. 

Utöver kortegen så bidrar våra bikers som stöd vid rättegångar, flytt, egna insamlingar samt anammar goda värdegrunder och säger nej när någon utsätts för våld och kränkningar.

Idag, tre år senare, är vi tusentals bikers runt om i landet som står på rätt sida i samhället!

Läs mer på: Orange Day MC

Filmklipp: Orange Day MC

Facebook!


Orange Match

Genom att utbilda pojkar och män i goda värdegrunder, hur vi behandlar varandra och att våga bryta normer så kan vi uppnå resultat. Våld mot kvinnor är ett av världens största samhällsproblem och har en prislapp på halva Sveriges samhällskostnad. För att tydliggöra, så utsätts 1 av 3 kvinnor för våld och/eller sexuella övergrepp.

Genom att vända sig till mansdominerade sporter så kan vi snabbare skapa förändring.

En orange match börjar med utbildning av klubben och laget. Matchen spelas sedan i orange tröjor till förmån för UN Women Sverige. Att spela en orange match genererar inte bara i mer kunskap till klubben och ekonomiska möjligheter för organisationen, det sprider sig dessutom vidare till familjer, sponsorer och publik som får vetskap om att klubben står upp mot ett av samhällets största problem, våld, trakasserier och övergrepp mot kvinnor. Alla orange matcher måste godkännas och får inte genomföras utan utbildning.

Tillsammans skapar vi förändringen där alla spelar på samma planhalva…

Följande klubbar har spelat / kört Orange match:

Vargarna speedway 

Lejonen Speedway 

GSK Hockey 

Vita Hästen

Katrineholm bandy

Var med och gör skillnad du med, och skapa en tryggare plats för dina lagkamrater!

Facebook!

För mer information om hur ditt lag tar ställning: maria@anderssonmaria.com


Alla kan

Vi är alla en pusselbit för att få samhället att fungera. Resultatet av hur vi vuxna behandlar varann, är de värdegrunder vi ger våra barn. Vi siktar därför på att skapa pusslet med flest bitar i historien. För att Alla kan! Tillsammans med Paulina Bengtsson, grundare av Novahuset, kommer vi sprida information och bygga pusslet för ett tryggare samhälle för alla. Du är en pusselbit. Utan dig är inte pusslet helt!

Facebook


Vi har fått nog nu

Vi har fått nog nu, är en Facebook – grupp där vi tillsammans säger nej till våld och övergrepp mot kvinnor och flickor. Vi gör det genom att sprida kunskap, storys, idéer, lösningar och positiv påverkan. Gruppen har närmare 20 000 medlemmar som stöttar varandra. 

Gruppens fokus är avskaffandet av våld mot kvinnor. Men vi tar givetvis avstånd till allt våld om det inte handlar om självförsvar eller idrott.

Vi vill gärna ha med männen i det arbetet då vi bara tillsammans kan förändra och göra skillnad.

Vi har fått nog nu


JHF Community

Artisten och samen Jon Henrik Fjällgren startade sommaren 2020 upp JHF Community. Målet med föreningen är att motverka våld mot kvinnor och psykisk ohälsa. Efter många års engagemang för frågan och egna erfarenheter vill han med sitt varumärke göra skillnad. Min roll i JHF är att vägleda, informera och sprida kunskap i tunga ämnen som berör miljoner människor i vårt land.

Besök: Jonhenrik.com

Facebook!