Kategorier
Uncategorized

Året 2017

Nytt år nya möjligheter säger de…

Men om jag börjar med att i vanlig ordning beskriva arbetsåret som gått. 2017  har varit ett omtumlande år på många sätt. Det är väl lite så det är i livet inbillar jag mig. Det goda tar vi med oss och det dåliga lägger vi som lärdomar i banken av erfarenheter.

2017 har jag samarbetat med en mängd företag och organisationer på olika sätt. Det har handlat om att skapa värdegrunder, arbeta mot våld mot kvinnor och flickor, skapa förutsättningar för barn i riskzon och att arbeta mot narkotikan. Jag har utbildat och föreläst under hela året med budskapet jag brinner för. Blandningen på åtaganden har varit många där man visat sig vilja förändra och arbeta med rätt värdegrund och skapa mervärden för anställda och partners. Jag började år 2017 med att föreläsa på Hinseberg, en anstalt för kvinnor. Jag har tidigare föreläst på anstalter för män och detta var den första där jag fick möta kvinnorna. Det är alltid ett fantastiskt bemötande på anstalt av såväl vårdare som intagna, och känslan av att jag har planterat ett frö av hopp gör att jag orkar fortsätta.

Därefter fortsatte det med företag som exempelvis Gina Tricot, ett antal utbildningar med NBV, UN Women Sverige, mediaföretag, Brottsofferjourer och kommuner. Under hela 2017 har jag även utbildat tillsammans med Svenska narkotika Polisföreningen där fokus legat på våld i nära relation, medberoende och barn i riskzon. Det vill säga ett grymt utbildningsår där jag mött många med egna ryggsäckar, men även de som arbetar med att lätta på ryggsäckarna och förändrar, beslutsfattare och engagerade. Möten med åklagare, polis, landsting har varit värdefulla där jag med min erfarenhet kan ifrågasätta och berätta hur verkligheten ser ut, inte bara på papper.

 

I våras diskuterade jag med UN Women nationell kommitté Sverige om att skulle skapa en MC kortege till förmån för deras arbete med målet att lyfta frågan kring våld mot kvinnor. Jag har gjort det tidigare, då för Victoriadagen på Öland. Sagt och gjort, i augusti gick jag ut med detta och över natten hade 650 anmält sitt intresse för kortegen. Idag är vi över 2 000 bikers som den 25 maj 2018 vill vara med och köra mot våld och trakasserier mot kvinnor och flickor. Jag kontaktade Roddy Benjaminsson (Hero i Gladiatorerna) för att jag vet att han har ett stort engagemang i ämnet. Han hakade på direkt. Då kortegen kommer att gå mellan Helsingborg och Norrköping (med stopp i Ljungby, Jönköping och Linköping), så kontaktades därefter Upplev Norrköping som även dem beslutade att stötta evenemanget på alla sätt de kan. Under hösten och inför den 25 November som är den Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, så valde man att gå ut och berätta om nyheten i tidningen. En kortege där jag fått frågor från fler länder som vill arrangera liknande evenemang. Nu ska den genomföras i sverige först där bikers, partners och allmänheten ska få en positiv upplevelse, och därefter får vi se hur vi tar det vidare.

I början på 2017 valde jag att engagera mig i ett fall där en kvinna och hennes barn blivit utsatta av maken. Ett annorlunda fall av våld och övergrepp, och där samhället agerat helt fel, eller inte alls. Jag har suttit med vid rättegång, erhållit dokumentation gällande övergrepp, socialtjänst och dagboksanteckningar. Detta ska nu bli en bok och i dagarna tar jag upp tråden igen där jag har ca 1/3 kvar att skriva. Min förhoppning är att lansera den till den 8 mars 2018 som är den Internationella kvinnodagen för att påvisa de brister som finns i rättsprocesser och hantering av våld mot kvinnor och barn.

Och på tal om bok. Den 25 November, OrangeDay, samma dag som MC kortegen lanserades, samma dag som man lyfter frågan om våld mot kvinnor världen över så lanserades AMANDA Högt Spel. En thriller baserad på verkliga händelser. Mitt hjärtebarn där jag via skönlitteraturen kan förmedla och förändra. AMANDA har fått mycket fin respons där läsarna hyllat boken för dess spänning och budskap. Just spänningen har varit viktig i skrivandet där jag vill förmedla känslan hos den utsatta kvinnan som ensam bär på sin ångest och ensam försöker lösa sin situation. En kvinnlig entreprenör som i yrkeslivet blir utsatt. Just detta ämne talas det ganska tyst om. #metoo kampanjen har lyft det mesta, men just detta är fortfarande lite under radarn. Att berätta att man blir utsatt på sitt arbete kan göra att du förlorar ditt jobb och därmed din inkomst. Kanske är du ensam försörjare och har barn och inte vågar riskera en anmälan eller tillsägelse. Min egen hashtag på detta är #iamamanda det vill säga, jag är Amanda som betyder ¨Jag är kvinna och förtjänar att älskas¨. Jag vill att man ska hitta styrkan i Amandas berättelse och hennes sätt att komma upp till ytan igen. Jag vill att alla kvinnor ska kunna säga: I AM AMANDA, och jag förtjänar respekt som alla andra.

Lanseringen hölls på Comfort Hotel i min egen hemstad Norrköping och blev en mycket lyckad kväll. Därefter bar det iväg ut i landet och jag hann med nästan 20 signeringar innan julen knackade på dörren.

Tidningarna skrev om AMANDA på ett fint sätt. Någonstans hoppas jag att man förstår vikten av arbetet och att fler hakar på arbetet om mänskliga rättigheter, för det är faktiskt det som allt handlar om. Barns rätt till trygghet, skola och kärlek. Kvinnors rätt till ett liv utan våld och trakasserier, och ett jämställt samhälle där vi alla är lika, män som kvinnor oavsett vad.

 

I och med stödet till UN Women nationell kommitté Sverige inför MC kortegen och samarbetet med Upplev Norrköping så valde staden att visa sitt ställningstagande på ett oerhört tydligt sätt. Den 25 November färgades Norrköpings vattenfall Orange! Stort Tack för det ❤ Foto: Mattias Persson

Media tog upp det viktiga arbetet som Norrköping valt att ställa sig bakom, och min förhoppning är att man efter MC kortegen fortsätter arbetet mot våldet och visar vägen för hur andra kommuner kan och bör arbeta!

Tidigare under hösten träffade jag Vita Hästen, Norrköpings allsvenska hockeylag. Ett lag jag följt sedan jag var liten. Målet var att få dem engagerade i frågan om det utbredda våldet mot kvinnor och våga ta ställning. Det blev fler möten och planering, och även om jag kände från början att jag hade ledningen med mig så hade jag nog aldrig trott att de så snabbt skulle haka på. UN Women Sverige kom ner till Norrköping för att hålla en första utbildning med laget om värdegrunder och våld mot kvinnor, och den 29 November spelade Vita Hästen i Orange tröjor som en hyllning till Orange Day och att visa sitt stöd för att stoppa våld mot kvinnor och flickor. Dessutom auktionerades tröjorna ut till förmån för UN Women nationell kommitté Sverige. Läs här!

Hösten var en hektisk period där MC kortege, Vita Hästens Orange match, föreläsningar och lanseringen av AMANDA tog all tid. Mitt i allt detta så flyttade vi till ett renoveringsobjekt som tog övrig tid när (all) tid redan gått till arbete. Julledigheten kom som en välsignelse, en tid att andas och umgås med nära och kära. Idag när det nya året precis börjat så börjar det klia i fingrarna, trots att jag lovat mig själv att vara ledig till nästa vecka…men lite kan man väl jobba ändå? Åtminstone planera för 2018 ❤

Sammanfattningen av året… 2017 var på många sätt ett fantastiskt år där många arbetade stenhårt för en förändring och media lyfte några av de viktigaste frågorna vi har. Jag är också tacksam för det gensvar jag fått på mitt arbete mot våld och för trygghet. Den oerhört fina responsen på mina föreläsningar som under året nått högsta tänkbara betyg och det grymma mottagandet boken AMANDA, som 2018 blir ljudbok och planeras att bli film.

2018, ett oskrivet blad med så många möjligheter. Året börjar bland annat med utvecklande av två nya studieplaner i samarbete med NBV. Utbildning av företag och medarbetare i våld i nära relation. Föreläsning och utbildning för universitetens säkerhetskonferens på försvarshögskolan i Stockholm. Och naturligtvis ett hårt arbete inför MC kortegen i maj.

2018 ett år av minnen, tillbakablickar, firande och blandade känslor. Det är i år 50 år sedan jag föddes. Det är 40 år sedan jag träffade några av mina bästa vänner som än idag står stadiga bredvid mig. Det är 30 år sedan jag blev mamma för första gången, det största som hänt mig. Det är 20 år sedan jag träffade min livskamrat. Det är 10 år sedan jag hotades till livet första gången och allt rasade samman. En stor anledning till att jag idag kämpar för kvinnors rätt, mot våld och diskriminering och för jämställdhet.  2018 kämpar vi ännu hårdare mot våld och diskriminering. För barnen, för tryggheten, för värdegrunderna och för framtiden. För alla de företag och organisationer som jag kan hjälpa i sitt förändringsarbete, och för alla de kvinnor som behöver vägledning för att orka vidare ❤  #iamamanda

Gott Nytt ÅR!!