Kategorier
Uncategorized

Viktiga budskap via folkbildning och engagemang!

Då var den intensiva utvecklingsperioden över och veckan går mot sitt slut.

Jag började samarbeta med NBV efter att jag träffat dem på ett evenemang hösten 2014. Stefan från NBV läste min då nysläppta självbiografi och föreslog att vi tillsammans skulle utveckla en studieplan efter den. Den 30 januari 2015 släpptes den första studieplanen och sedan dess har den använts flitigt över hela Sverige. Det roliga är att den 30 januari (dvs exakt tre år senare) släpptes den tredje studieplanen som jag varit med och utvecklat. Det fina med dessa studieplaner är att det är gratis att folkbilda sig. Många tror att det är dyrt med utbildning via studiecirklar, men det kan inte vara mer fel. Genom NBV får man materialet gratis. Är det något som är viktigt så är det fortbildning i viktiga och aktuella ämnen och här har man chansen till det, utan dyra kostnader.

I tisdags påbörjades även Orange Day studieplan som lanseras på Internationella Kvinnodagen den 8 Mars i Örebro. UN Women är FNs jämställdhetsenhet och är avsändare för kampanjen Orange Day som handlar om att stoppa våld mot kvinnor och flickor. Från att man får förkovra sig i utsattheten hos kvinnor i arbetslivet via AMANDA studieplan, där härskarstruktur, normer, värdegrunder och våld är i fokus, så går Orange Day studieplan över i ämnen om det övergripande våldet mot kvinnor och flickor i världen. Jag är oerhört tacksam att NBV som jag så länge samarbetat med valt att satsa på just dessa ämnen. En hjärtefråga som äntligen lyfts till nya nivåer, nu även genom folkbildning, mycket tack vare #metoo och andra kampanjer.

Under lanseringen av NBVs Orange Day studieplan får vi flera spännande personer till Örebro. Fantastiska Roddy Benjaminsson (mest känd som Hero i Gladiatorerna) som är enormt engagerad av att förändra och stoppa våldet mot kvinnor och som också är med mig i den MC kortege som går av stapeln i maj. Dessutom kommer artisten Malick och framför ett par grymma låtar. En av mina absoluta favoritlåtar är faktiskt hans Ma mama said, som han framförde på ett event på Wallmans som jag anordnade tillsammans med UN Women nationell kommitté Sverige för 1,5 år sedan.

Igår morse träffade jag en journalist i hemstaden Norrköping som vill skriva om arbetet kring kvinnors och barns rätt. Vi diskuterade kvinnligt entreprenörskap och normer, hur man förändrar och vikten av att stoppa våldet och skapa jämställdhet och goda värdegrunder från barnsben. Därefter var det möte med en blivande partner inför MC kortegen som vill hjälpa oss med synlighet och lyfta Orange Days viktiga budskap. Jag beundrar alla de företag, profiler och organisationer som på olika sätt tar ställning. Det är en förmån att få vara del av ett förändringsarbete med engagerade människor och jag är säker på att vi blir fler och fler!

Februari blir en spännande månad! Möten med nya organisationer och företag för att bygga vidare på en värld fri från våld och diskriminering av kvinnor och flickor, att på bästa sätt hjälpa dem som utsatts för brott, samt barns rätt till trygghet och gemenskap via idrott och föreningsliv. Fler och fler hakar på det som jag så intensivt arbetar med att försöka uppnå och det vore väl konstigt om vi till slut inte lyckades att bryta normer, implementera goda värdegrunder och skapa jämställdhet för alla!

Malick!!