Kategorier
Uncategorized

Min årskrönika – 2019

Varje år tänker jag, nu kan det inte bli värre, eller bättre.

Det jag kan konstatera är att det gör det visst. Inget år är det andra likt och inget år går obemärkt förbi… I denna årskrönika väljer jag dock att enbart fokusera på det positiva av den enkla anledningen att det tar för mycket energi och upprepad sorg att gå igenom det tråkiga, tragiska och känslomässigt jobbiga. Denna årskrönika innehåller därmed bara det som är positivt ❤

Året 2019 började med en 25 dagar lång Thailandsresa där kärleken, värmen och avkopplingen fick stå i fokus. Jag behövde tanka energi med människor som fick mig att må bra och ladda batterierna för det som komma skulle.

Året har inneburit en mängd utbildningar och föreläsningar. Några av dem jag haft förmånen att jobba med och föreläsa för är: Brottsofferjouren, Kvinnojourer, UN Women Sverige, Svenska narkotika polisföreningen, kommuner, skolor, företag, idrottslag som Lejonen speedway, Vargarna speedway, GSK hockey, IFK Norrköping. Responsen har varit fantastisk och känslan är ren kärlek när mottagandet är positivt på alla sätt.

Den 25 maj genomfördes Orange Day MC kortege för andra gången och lyckan var total. Så många nya eldsjälar i våra bikers, partners och medmänniskor så man blir tårögd. Engegemanget betyder allt och med den ryggsäck jag själv bär på så är det ett faktum att dessa bikers läker min själ för varje gång jag ser dem och träffar alla underbara individer. Orange Day MC är min baby, min stolthet och mitt hjärta klappar för varenda en som är med på resan. Det har betytt oerhört mycket, inte bara för både mig, utan främst mängder av kvinnor som dagligen utsätts…

 

Även de Orange matcherna har tagit rejäl fart! Idrotten utgör en oerhört viktig del i arbetet för ett tryggt samhälle fritt från våld mot kvinnor och barn. Machokulturen i mansdominerade sporter är inte bara skadligt för de män och pojkar som utövar idrotten, utan även för andra. När jag utbildar laget och klubben innan match så får de förståelse för hur illa det är när det gäller våld, övergrepp och trakasserier. De inser även att deras eget språkbruk och hur vi behandlar varandra, både i omklädningsrum och privat kan vända trenden och istället agera efter goda värdegrunder. Det skapar ett skönare och tryggare klimat i klubben, men också nya ambassadörer som tar ställning och säger nej när vi behandlar varandra illa. Årets Orange matcher har spelats av Vargarna speedway, Lejonen speedway och GSK hockey. Redan den 1 februari i år spelas nästa Orange match, då av Katrineholm Bandy.

När GSK hockey spelade sin Orange match så arrangerade Engagemang Gislaved och Hotell Nissastigen en pärldag för Gislavedsborna och laget. Salen fylldes av pärlande människor och utbildningen som hölls samma dag var fylld till bredden. Självklart vann GSK stort och jag tror att i hjärtat hade de med sig alla de våldsutsatta barnen och kvinnorna vid varje mål som motiverade dem att vinna. Intäkterna från armbanden gick till Maria kvinnojour.

Oktober fick jag den oerhört fina utmärkelsen Månades Eldsjäl. Jag menar, kan det finnas en finare titel? Det är eldsjälar som förändrar samhället och som på allvar gör skillnad i samhället. Tacksam är bara förnamnet då det arbete jag utför och den problematik jag arbetar med får uppmärksamhet. I december blev jag även nominerad till Årets Östgöte 2019, vilket också är fantastiskt. Det betyder att fler fått upp ögonen och man vill lyfta problemet och dem som arbetar med det.

 

 

 

Oktober var den månaden då jag tillsammans med Jon Henrik Fjällgren tecknade avtal för Jons självbiografi. Detta är något vi pratat om länge om och plötsligt så tog det fart och vi beslutade att teckna avtal med The book affair förlag. Kort därefter åkte jag till Mittådalen för att med andra ögon vara med i Jons vardag och suga in information om hans livsresa. Då han spelade in en musikvideo de här dagarna så fick jag också se de vackraste platserna jag någonsin sett. När jag stod där på ett berg och tittade ner över det isbelagda vattenfallet så frågade Jon om jag tyckte det var vackert. Det hade han inte behövt gjort, för tårarna rann nedför kinderna. Det var också där och då vi beslutade oss för nästa gemensamma projekt, men det påbörjas inte förrän detta manus är inlämnat och klart.

Efter att flera unga kvinnor mördats under hösten så fick jag nog i början på december och skapade en grupp på facebook som heter #viharfåttnognu . Gruppen spreds snabbt och idag har vi nästan 19 000 medlemmar. En vecka efter att gruppen startade genomfördes 11 manifestationer runt om i landet där människor samlades för att tala om att vi fått nog. Detta ger hopp om att det finns människor där ute som är beredda att göra vad som krävs för att uppmärksamma problemet. Jag säger som jag alltid gjort, det är bara tillsammans som vi kan göra skillnad!

Året avslutades med att jag skickat in manus för min första barnbok. Boken är baserad på mina egna barnbarns fantasi och innehåller en hel del magi, så som livet borde vara… Nu hoppas jag bara att förlaget älskar den lika mycket som jag och barnen ❤

Emellan allt detta så har ett stort arbete gjorts i det tysta när det gäller kvinnors och barns rätt till trygghet. Jag vet inte hur många insamlingar som gjorts till ensamma mammor som utsätts en andra gång när de utsatts av samhället. Jag har suttit med vid möten med socialtjänst, överklagat nekande till ekonomiskt bistånd där mammor och barn skickas ut på gatan istället för att få hjälp. Arbetet med Orange Day MC är ett året runt arbete för att göra kortegedagen så fantastisk som möjligt. Att jag jobbar mycket ideellt vet nog de flesta, men jag tror många har svårt att ta in att jag även måste arbete. Ett arbete som utgörs av föreläsningar, utbildningar, konsultuppdrag och att skriva. Jag önskar att jag hade mer tid till både och, men dygnet har bara 24 timmar. Hur gärna jag än vill finnas för alla, så måste jag ibland andas. Det är tunga historier jag bär i bagaget, men faktum är att jag 2020 ska få ut många av dem på ett mycket speciellt sätt. Jag har fått uppdraget att skriva ner över 100 kvinnors historia på ett blad per styck som ska ingå i en konstutställning i ämnet våld mot kvinnor. Det är en ära och en möjlighet att på ett helt nytt sätt förmedla budskapet…

Nu stänger vi kapitlet 2019 och önskar 2020 välkommet! Vad kan du bära med dig? Hur mycket sorg kommer du ge, och hur mycket glädje ska du leverera? Jag hoppas som vanligt att du överöser oss med styrka, glädje, kraft och mod. Och som jag ofta säger: Det finns en anledning till att vindrutan är större än backspegeln. Det som ligger framför oss är mycket större än det som ligger bakom oss. Nu tar vi det nya året med storm och fortsätter visa att Kärlek och Respekt är det som leder oss in i 20-talet. Ett nytt årtionde som jag personligen ska omfamna och göra det bästa av ❤