Kategorier
Debatt och åsikter

Barnarbete i svenska företag…

Igår kväll såg jag på kalla fakta…

Det handlade om hur Stora Enso, ett större svenskt företag medvetet använder sig av barnarbete i Pakistan. De talar om att man tar socialt ansvar… Vid intervju med ledningen inom företaget så nekar man till att man ens vetat om detta, samtidigt som de lägger fram bevis som säger raka motsatsen och att de hela tiden vetat om den hemska sanningen! Företaget ljuger om detta inför sina kreditgivare och samarbetspartner och går i dokumentation ut om att så inte är fallet!

Det man kan diskutera nu är ju faktiskt en hel del. Dessa barn får skador för livet då de letar papper för återvinning. De traskar omkring barfota på en soptipp som kan innehålla glasskärvor och andra farliga föremål. Gaser från sopor förstör deras kroppar. Men vad hade de gjort om de inte plockat papper? Föräldrarna har inte råd med skola, och skickar barnen i arbete oavsett. Hade prostitution varit ett andra val? Hade man sålt sina döttrar? Eller vad är alternativet till detta nedlåtande pappers-plockar-arbete för 6:-/dag? Tanken är skrämmande då jag anser att alla barn har rätt till skola och utbildning. Var går gränsen för att alla ska ha samma chans? Varför skaffar man så många barn om man inte kan försörja dem? Är gratis preventivmedel ett alternativ? Nja, i vissa delar av världen får man inte ens skydda sig. Så var börjar man då nysta i att låta barnen få vara barn och vem tar ansvar för kommande generationer som växer upp i missär och förstörda kroppar. Är det konstigt att det blir brottslighet och att de dämpar sin ångest med droger?

Ett ämne som kan diskuteras i oändlighet där alla tycker olika och där man ofta blundar för vad som händer. Den stora skulden lägger jag ändå på makthavarna som på höga positioner hellre ser till att vara rustade för krig istället för att ge sina invånare ett värdigt liv. Biståndspengarna som borde gå till utbildning och sjukvård går inte raka vägen fram till det det är ämnat för? Jag har nystat i detta tidigare och tycker det är för djävligt att vi ska betala för att makthavarna ska köpa vapen och leva i lyx då barn som är deras kommande generation aldrig ens får chansen till ett liv…

Jag minns en gång när jag var på extrainkallat föräldramöte i min sons skola. Det handlade om att man skulle börja betala skolmat. 250:- / barn och termin. De som inte hade råd skulle ta med massäck. Detta var för att spara pengar och besparingen hamnade på barnen. Det blev naturligtvis ramaskri under mötet där politiker ifrågasattes. Min fråga var, -Om man har flera barn som går i skolan och om man inte har råd att betala denna summa, vad händer med de barnen? Man skapar väl en klyfta mellan de som kan betala och de som inte kan? Vad händer i tonåren när deras utanförskap går ut över samhället om de redan i lågstadiet blir dömda? Hur mycket kommer det kosta samhället att ta hand om de barnen om 7-8 år? Svaret jag fick glömmer jag aldrig. – Vi vet om problemet, och vi har valt att lägga det på den framtida budgeten. Det blev tyst i salen. Menade han verkligen vad han sa? Min nästa fråga löd,- Så du menar att flera barn redan nu ska slås ut och att det finns en budget för det? Jo, så var det och han menade vad han sa. Enligt statistik så ska ett par barn i varje klass slås ut. Man kan till och med räkna ut hur stor del av barnen som satt där skulle bli ett ansvar och en kostnad för sociala myndigheter i framtiden. Jag var så arg så jag kokade, och jag var inte ensam. Att blanda in politik och budget på detta sätt är skrämmande och att tala om för oss föräldrar att några av våra barn inte kommer klara sig då vi alla satt där med det vi älskade mest av allt i världen är sjukt! Förslaget gick aldrig igenom, men det gav oss föräldrar som lyssnat på denna smörja en annan syn på vad man lägger besparingar på och hur man ser på barn, deras framtid och budgetar.

1977420_10152267039569320_423320777_n

Kalla fakta och barnarbetet för ett svenskt företag finner du på denna länk!

http://www.tv4play.se/program/kalla-fakta?video_id=2569777