Kategorier
Debatt och åsikter

Drugs from hell…

Droger, denna helvetes substans som tar över våra ungas liv…

– Testa mig en gång och jag är din för evigt. Jag hjälper dig glömma alla sorger och ger dig ett skönt rus där vi tillsammans dansar över ängarna. Jag lovar att vara med dig tills du dör och aldrig lämna dig sida…

Jo, det är lovord det. Till detta kommer brottslighet, arbetslöshet, minnesförlust, förstörda organ, beroende, krossade familjer och en ständig jakt. Vi förlorar vår familj, våra vänner och våra prylar. Vi får garanterat en kortare livstid. Vi byter allt vi tidigare hade mot en enda vän… drogen. Jag har sett det på nära håll. Kollegor, barn, vänner och jag är uppvuxen i en stad med stora problem med just droger. Tror Norrköping någonstans är med och krigar i toppen om störst drogmissbruk jämfört med invånare…

När mina barn gick i skolan så såg jag hur man sköt problemen på framtiden. Redan -97 när jag var på informationsmöte i sonens skola och man pratade mer resurser så var det på tapeten. Jag ifrågasatte om man inte kunde tillsätta mer resurser för barn och unga som behövde stöd och riskerade utanförskap. Svaret var nej. Jag fortsatte, -Tänk om de blir deprimerade, mobbade och kanske rentav börjar missbruka? Svaret var enkelt, snabbt och kort, – Då får vi ta problemen då. Det ligger på framtida budgetar. Med den inställningen så har det gått som jag och många andra fasade över. Jag säger inte att det är den enda orsaken, den finns en uppsjö av orsaker till att man börjar missbruka, men om man inte förebygger och satsar på våra barn och ungdomar, om man inte vill riska att (kanske) lyckas hjälpa några i riskzonen så blir kostnaden desto större den dagen det är för sent. Tusentals kronor per dygn och person på ett behandlingshem + alla kostnader för brott och kriminalitet. Är det bättre än att satsa på ett friskare samhälle, med familjen i fokus och rädda de som räddas kan? Finns säkert dem som opponerar sig mot detta. –Men du, vi har inga pengar, vi är så ledsna. Ja, det hoppas jag ni är. För varje år vi väljer bort förebyggande åtgärder så blir det dyrare i framtiden.

1526793_270206606464930_1237070814_n

För ett par år sedan var jag i Frankrike på Fångarna på fortet. Där träffade jag Håkan Hemlin från Nordman. En fantastisk kille på alla sätt som av media målats upp som något helt annat än det han var. Han har haft problem med narkotika i många år som ett resultat av en missförstådd pojke med myror i brallorna. Ingen trodde på honom, han skulle misslyckas, det bara var så. Han var en av alla de barnen som man lägger in i statistiken på hur många barn i varje klass som ska slås ut… Ja, det är sant. Vid samma tillfälle på mötet i min sons skola så fick vi höra efter ett pushande från oss föräldrar. – Det finns en statistik på att x antal barn i varje klass ska slås ut i samhället!

Jag vet, helt sjukt! Håkan har tagit sig ur beroendet och hjälper idag unga med samma problem. Han föreläser, sjunger och för dialog tillsammans med sin vän som varit i samma situation och berättar om varför, hur det började och hur vi som vuxna ska hantera barn med myror i brallan och hur vi kan lyfta istället för att slå ut. Hur man klarar sig, kommer ur och vidare… Detta är något jag anser viktigt för varje samhälle, varje kommun och varje familj.

551682_10151144857599320_1906203841_n

Att strunta i att förebygga drogberoende är att blunda för framtida barn som föds in i missbrukande familjer! Det är ett stort mörkertal där många barn lever med missbrukande föräldrar och som i allra högsta grad är i riskzonen att hamna där själva… Det finns en väl utvecklad drogpolitik i vårt land. Vi är emot, vi förbjuder ständigt nya nätdroger och vi vill ha en nolltolerans. Bra, det vill vi alla! Eftersom mitt engagemang ligger i att alla barn ska ha rätt till en barndom, utbildning och sjukvård så ligger ämnet mig varmt om hjärtat. Nej, jag kan inte hjälpa alla, men kan jag hjälpa en… Kan jag använda min röst, min plattform, mitt engagemang så varsågod! Stubinen är tänd och så länge den brinner så kommer jag fortsätta propagera för ett drogfritt samhälle där barn får vara barn…Jag har tre vuxna barn som klarat sig. Nu har jag två barnbarn och de ska också klara sig! Jag tänker inte titta på när någon av dem blir en siffra på ett papper över statistik om utslagna i samhället…

Du är min vän, jag är din för alltid och tillsammans ska vi göra dem rika som tillverkat mig… Tillsammans ska vi vandra in i mörkret och låta din familj och dina vänner lida för att vi är bästisar. Du och jag för alltid. Priset du betalar är bara din familj, dina vänner och ditt liv, inget annat. Jag följer dig till och med in i döden och där kan vi sova för alltid och slippa livets glädjeämnen som gör livet värt att leva. Jag lovar…

NEJ TILL DROGER, JA TILL LIVET! NU…  Jag hoppas ni håller med… ❤