Kategorier
Uncategorized

Glad påsk!

GLAD PÅSK!!

Häxan antogs fara till Blåkulla på en kvast, gren eller någon form av vardagligt redskap, eller på till exempel ett husdjur. Med hjälp av en nål kunde häxan öppna ett hål i en vägg om så skulle behövas, stort nog att ta sig igenom.

På färden tog hon ibland med ett barn som skulle värvas till Satans tjänst. Berättelser från barn eller vuxna som sade sig på detta sätt blivit bortrövade blev i häxprocesserna det enda beviset – och det enda som behövdes – när häxan skulle fällas.

Under tiden som häxan befann sig på Blåkulla kunde omgivningen inte märka att hon gett sig av, utan hon tycktes fortfarande befinna sig på sin vanliga plats.

Påskris däremot som enbart används till dekoration har i Stockholm och delar av östra Svealand förekommit sedan 1800-talets slut. Det kunde vara utsmyckat likt fastlagsriset men saknade ibland helt pynt. Det var först under 1930-talet som det blev vanligt att pynta påskris i hela landet. Dekorationerna bestod av färgade fjädervippor, kulörta pappersblommor och kycklingar av bomull. Påskriset togs ofta in lite före påsk och sattes i vatten så att löven skulle hinna slå ut. Källor: wikipedia

Plötsligt får det där med att åka till Blåkulla en annan betydelse! Vi som till vardags skämtar om det 🙂 För mig är påsken en tid där ledighet, gemenskap och kärlek är av stor vikt. Nu får man tid att umgås med sina nära och ladda inför nya tag, dvs VÅRENS-TAG!

Nåväl, GLAD PÅSK alla fina människor ❤

IMG_1996