Kategorier
Uncategorized

Jämställdhet…

När klockan ringde i morse så flög jag högt…

Det märks att jag vant mig av med klockan på morgonen. Julledighet och influensa har gjort att jag sovit längre på morgnarna. Eller längre, jag är aldrig uppe senare än 7.30, inte ens på helgerna, men längre än normalt där min hjärna med obekräftade bokstavskombinationer börjar jobba så fort jag slår upp ögonen på morgonen. Jag brukar säga att om jag har en diagnos så använder jag den väl. Om jag inte har någon diagnos så är jag bara en kreativ människa som vill uträtta positiva saker. Oavsett vad så blir resultatet detsamma. Varför ska jag då ta reda på om?

Vi har en stor dag i antågande. En dag som för mig är extremt viktig! Den 8 mars är den internationella kvinnodagen. En dag där man lyfter kvinnan och påverkar för jämställdhet. Det finns säkert dem som säger att det är dagen för alla feminister. Nja, jag skulle inte vilja säga så, dessutom hoppas jag att även du är feminist! En feminist, man som kvinna vill ha ett jämställt samhälle där båda könen värderas lika. Är det konstigt? Man blandar gärna ihop feminist och extremist. Nej, jag tycker inte vi ska bränna BH:n. Vi ska inte utrota män. Jag vill känna mig kvinnlig och jag älskar män!! Men, jag vill ha ett jämställt samhälle, fritt från våld, (fysiskt, psykiskt och sexuellt), oavsett vem som blir utsatt och jag vill att alla ska ha samma chans på arbetsmarknaden, oavsett kön. Det är ganska enkelt…

Men hen då? Tycker jag hen är ett bra ord? Nej, det tycker jag faktiskt inte. Jag accepterar det, men håller inte med. Varför ska vi behöva dra det till sin spets där Anna och Kalle blir en hen, istället för hon och han? Varför kan vi inte bara bestämma oss för att flickor och pojkar har samma rättigheter? Varför inte acceptera att alla har rätt att bestämma över sin egen sexualitet, med vem och när? Det är ganska enkelt… Man behöver inte krångla till det!

Frågorna är många när det gäller detta och det som diskuteras stort i medier nu är det sexuella våldet som härjar över hela världen. Bra att det kommer upp till ytan och att man ännu mer aktivt börjar jobba med det, tråkigt att det ens ska behöva diskuteras, att det ens existerar, när det är en mänsklig rättighet för alla att bestämma över sin egen kropp. Är det dags att lagstadga kvinnokonventionen nu? Varför inte, den säger bara det vi alla redan vet. För detta är inte en kvinnofråga, det är en mänsklig jävla rättighet!

image

Medan det vita landskapet glider förbi utanför tågfönstret, så snurrar tankarna vidare. Den enda lösningen, eller det förebyggande arbetet är att prata med våra små pojkar…men tänk om pappan är emot jämställdhet? Då hjälper det inte och budskapet kommer aldrig fram. Som tur är, så gäller det inte alla. 10 272 män i Sverige har skrivit på för jämställdhet på HeForShe.org!  634 000 män i världen har gjort det… Jag klappar händerna för er och hoppas att alla andra snart gör samma sak!

Jag tror att vi har ca 4 500 000 män i Sverige. Tänk om 10% av alla dem ansåg att jämställdhet är viktigt,  då skulle vi ha en rörelse med 450 000 män i landet som anser att deras döttrar, systrar, mammor, vänner och flickvänner är viktiga och lika värda. Vad fantastiskt det vore ❤️ Tänk om den siffran började öka redan idag?

image