Kategorier
Debatt och åsikter Jobb

Tack Göteborg!

Tack Göteborg för en bra dag!

Igår kväll kom jag hem från utbildningsdagen i Göteborg tillsammans med Svenska Narkotika Polisföreningen . Tillsammans med både Narkotikapolis och fd Rikskriminalpolis föreläste jag om narkotikaläget, medberoende, våld i nära relation och vikten av det förebyggande arbetet.

Besökarna visade sig vara en fantastisk publik med stort intresse för ämnet. Många bra frågor diskuterades och själv blir jag som vanligt både rörd, förbannad och ledsen när jag hör polisen prata om dagsläget. Gängkriminalitet togs upp tillsammans med dödsskjutningar där man konstaterat att de flesta mord sker i gänguppgörelser, ofta när man varit inne på varandras (sälj)område av narkotika. Vi fick också lyssna till hur droger säljs på nätet och via sociala medier samt hur polisen ständigt arbetar med spaning på nätet.

Marknaden styr efterfrågan… Det är där vi måste börja. Stryp marknaden tidigt (åter igen, vikten av det förebyggande arbetet), så blir efterfrågan mindre. Mer information till elever i skola och mer kunskap till föräldrar om vad man ska titta efter. Det är ett enormt arbete som måste göras och om man tittar på min egen historia så bör den även berättas för unga som lever i riskzon och som behöver få veta att de inte är ensamma, att det finns fler, att man får prata om det och framför allt, det är inte deras fel. Medberoendet är så starkt hos barnen att de skyddar in i det sista och när muren de byggt upp raseras så är risken stor att de själva blir destruktiva för att dämpa sin ångest.

Det är många gånger jag frågat mig själv hur jag kunde komma undan utan. Ett svar som jag aldrig kommer kunna svara på, men om det finns en mening med det, så är det för att hjälpa andra. Våld i nära relation, ofta skapat av missbruk, är något som kvinnor aldrig ska behöva vara med om och barn aldrig ska behöva uppleva. Barnen är vår framtid och om vi i samhället inte kan hjälpa barnen med en trygg uppväxt, hur ska de då själva kunna bli trygga individer?  Det är ändå de som ska styra vår framtid. Jag brukar säga att det finns inte en enda femåring som drömmer om att bli kriminell eller missbrukare. Det är vi vuxna, samhället som formar framtidens individer och ger dem rätt värderingar och förutsättningar. Barnen gör inte som vi säger, de gör som vi gör…