Kategorier
Debatt och åsikter Familj och vänner

Solsidans fjärde säsong…

Sitter och tittar på gamla solsidan-program på DVD och laddar.

Eftersom vi alla vet att det är taget från verkligheten så försöker jag hitta mig själv i serien. Dvs, vilken karaktär som är jag… men den finns inte.

Jag kan inte ens likna mig själv vid någon av karaktärerna och ändå så finns det ett tiotal karaktärer som är helt olika varandra. Snacka om att det är svårt att hitta en jämlike i livet när det kryllar av karaktärer där ute och snacka om att förhållanden och vänskapsrelationer spricker om man hela tiden dessutom jämför sina relationer med TV-profilers och medias uppbyggnad av offentliga personer och deras relationer. Den äkta kärleken som överlever allt och den sanna vänskapen som varar livet ut, skulle förmodligen ha större chans om vi inte jämförde oss så mycket med med andra.

Väldigt få gånger i livet så träffar man en person som har samma karaktär som en själv. Om det är rätt att ha en relation med den personen vet jag inte, man kanske ska vara lite olika för att ha gnistan kvar, eller så är det så att de som är stöpta i samma form, verkligen skulle ha en större chans att överleva sin relation då man förstår exakt vad den andra vill och vet vilka behov som behöver uppfyllas, när man kan skratta åt samma saker och då man har likadana intressen. Kanske är det så att man får ett rikare liv om man väljer en jämlike mentalt, istället för att fokusera på att utsidan ska vara perfekt. Eller kanske är det så att man ska vara olika för att lyckas?

När det gäller vänner så tycker jag det är oerhört spännande med olikheter. Jag älskar det faktum att ingen vän är lik mig. Jag känner mig rik av att ha vänner av alla karaktärer och med en mängd olika yrken. Desto mer att prata om och ha åsikter om. Om vi alla såg likadana ut, hade samma intressen och dessutom jobbade med samma sak, vad tråkigt det skulle vara…

Men vad är det vi dras till hos varandra? Hur konstigt är det inte egentligen att människor träffas och att två människor plötsligt tycker om varandra så mycket att man väljer att gå vidare i livet i en relation eller som vänner.

Plötsligt händer det, skulle jag vilja säga, och jag kan nog räkna på mina fingrar de gånger det klaffat så pass bra att människorna stannat i mitt liv och mina tankar år efter år…

Jag kan bara prata för mig själv när jag säger att attraktion för mig är en annan människas insida, det mentala. Det är klart att jag ljuger om jag säger att inte utsidan är viktig i en relation, man fastnar ju för något från början, men de relationer som håller längst tror jag ändå är dem som startar med en vänskap eller en inre förståelse för den andra personen. Likheten, humorn och gemensamma drömmar.

Förra helgen var jag på tjejfest. Fyra helt olika karaktärer sitter och pratar, med helt olika bakgrund, förutsättningar, yrken och drömmar, men med en förståelse för varandras åsikter, tankar och val i livet. Det blir lite magi som skapas när man känner att trots att man inte är lika på en fläck, så finns acceptansen och respekten där.

Jag försöker igen sätta fingret på min egen karaktär. Det är som att skriva sitt CV där man ska förklara hur man är som person och vad man har för goda respektive dåliga egenskaper. Egentligen skulle ett CV (det personliga brevet) skrivas mest korrekt av en annan person som känner dig väl. Det är lättare att peka på någon annans egenskaper än sina egna.

Att det just nu pågår en programserie som slagit alla tittarsiffror vittnar om vårt intresse för de olika karaktärerna och ett igenkännande som får oss att må bra. Vi tittar på solsidan och jämför oss med dem. Tänk att ha pengar som Fredde eller vilken tur att man inte lever som Ove. Vad skulle vi göra om vi inte hade alla dessa karaktärer att jämföra oss med och se upp till.

Tänk om vi inte hade någon eller något att jämföra oss med. Tänk om solsidan aldrig skapats…

Jag fyller på kaffekoppen och laddar för säsong fyra, solsidan i våra hjärtan och tack för att vi kan slappna av en halvtimme i veckan och slippa tänka på våra egna karaktärer som inte alltid går att hitta hos våra tv-profiler.

Tack för att vi får vara någon annan för en stund! Nu kör vi säsong fyra…

IMG_2153