Kategorier
Debatt och åsikter Jobb

En kryddstark resa!

Det har varit en hektisk period.

På något sätt oavsett år så är det min stressigaste period innan jul och nyår. Kanske inbillar jag mig eller sätter inre deadlines för att det är just nytt år. Det som tagit min tid de senaste veckorna har varit att färdigställa alla detaljer kring mitt projekt. Det har gått bättre och blivit större på väldigt kort tid än vad jag hoppats på.

Anledningen var att jag satt fast i en arbetsrelation som var ohållbar. En partner som inte hållit vad de lovat och som gjorde att jag tappade fart. När jag tog kontrollen själv så fick jag också den fart jag skulle haft från början. Istället för att deppa över att jag tappat tid så är det bara rycka upp sig och jobba lite hårdare än tidigare. Den senaste veckan har jag kontaktat flera av de största inom nätverk, operativsystem, mjukvara, teknik, projektledare, sociala nätverk och musikplattformar. På en vecka har jag haft två riskkapitalister som ringt och vill vara med och investera, naturligtvis till så lite pengar som möjligt med så mycket ägande som möjligt. Då just detta inte är min starka sida, utan jag ska skapa, sälja och utveckla, nätverka, fatta beslut om vem, när, var och hur. Men att sätta affären, ska jag inte göra själv.

I somras skrev jag min bok som jag planerat under flera år. Igår läste jag upp den i nästan fyra timmar och fick MVG på svenska språket, historia och budskap. Nu har jag någon som vill anta utmaningen och sätta den på kartan. Nu har jag också någon som för min talan, som fattar alla beslut gällande mina affärer och marknad samt hanterar alla dem som kastar sig efter benen för att få vara med. Man kan helt enkelt säga att jag har en egen agent. Konstigt… Jag har ju själv jobbat med just detta i flera år och gör fortfarande till viss del. Att marknadsföra andra, att fatta beslut om vad som är bäst för dem och att förhandla avtal åt andra människor har jag inte problem med, men att göra det för mig själv… det är svårt. Jag kan väl säga att det ändå är en lättnad att någon jag litar på hjälper mig att fatta rätt beslut i rätt tid.

IMG_2168

Idag fick jag ett samtal av en nära vän, en ny vän som jag kommit att tycka väldigt mycket om. Vi är väldigt lika, vi har blivit lite tilltufsade båda två. Hon hade hört en person som pratat illa om mig. Det var svårt för henne att få det ur sig och hon bad nästan om ursäkt när hon berättade. Med ett leende på läpparna så förklarade jag att jag inte tagit illa upp. Det är klart att man inte kan vara älskad av alla. Det är klart att man skapar fiender, även om man inte alltid förstår varför. Om det inte fanns några som hade något emot mig, så hade jag heller aldrig stått upp för något jag trott på. Det andra är att jag faktiskt blir lite glad ändå. Någon ser mig som ett hot och någon är mycket troligt väldigt avundsjuk.

Man pratar illa om andra för att lyfta sig själv.

Man pratar illa om andra om man ser dem som ett hot.

Man pratar illa om andra om man vill förstöra och känner avundsjuka. Det kallas jantelagen och är den tuffaste lagen av dem alla.

Men, det innebär också att du ligger steget före dem! Det finns ett talesätt som säger: Love your haters, they are your biggest fans! Livet är för kort för att man ska gå runt och oroa sig för vem som säger och tycker vad. Jag väljer att fokusera och älska dem som älskar mig tillbaka, allt annat vore orättvist mot dem som står mig nära.

IMG_2243

I morgon ska jag då trycka på knappen för boken och jag vet att jag i natt kommer grubbla över om jag ska ta med ett sista stycke i boken eller inte. Jag kommer troligen inte att göra det. Jag väljer att inte hänga ut någon annan än mig själv. Hänga ut mig själv är kanske lite fel att säga, men jag öppnar ett inre rum som inte många haft tillgång till. Det är både skrämmande, stort och väldigt skönt. Mitt liv kan tolkas både som en askungesaga, men också som en  förlust. Det får vara i betraktarens ögon. Själv ser jag det som en livslång skola där jag ständigt lär mig nya saker och träffar nya människor som på olika sätt berikar mitt liv. Tacksam är ordet, trots att vissa skulle tycka tvärtom. Men det är oftast de som är nöjda över sin box med fyra väggar och där utsvävningar och nyfikenhet på livet inte existerar. Jag är ju inte sådan. Jag kan inte låsas in i en box där jag inte får prova mina vingar och bygga mina och andras drömmar.

Idag hade jag ett möte med en kille som jobbar med radio, kultur, coachning och föreläsningar. På tjugo minuter drog jag mitt liv och vad jag arbetat med. Efteråt så säger han, – Vet du vad du sitter här och berättar för mig? Jag tittade frågande på honom och mindes sedan gårdagskvällen när jag haft högläsning ur boken. Jo, jag gör nog det. Jag förstår när jag vågar och hinner tänka, men väljer att inte fundera så mycket på det för att inte tappa fotfästet. Jag är så oerhört fokuserad på min uppgift att tid till eftertanke inte finns. Kanske att jag tar mig tid till det en dag, eller så kommer aldrig den tiden. Det kan vara så att när det jag är engagerad i flyger, så biter jag säkert tag i något nytt som gör att jag inte hinner fundera så mycket. Mitt liv, mitt beslut… Ord som kommer att följa mig på resan!

Jag drömmer om en dag när jag verkligen kan lägga allt åt sidan, när jag kan känna trygghet i att någon annan gör mitt jobb. En dag kommer jag kunna göra det, men det är inte nu, inte idag, men någon gång. Jag samlar på bra människor och någon av dem kommer en dag att vara den som för min röst vidare där jag bara kan fokusera på de mjuka värdena och njuta av resan. Nu har jag i alla fall någon som hjälper mig fatta beslut och som ser över mina intressen…

Jag kan inte låta bli att börja fundera på hur 2014 kommer att se ut. Katastrof, framgång, lycka, lärdom, glädje, eufori eller bara en jämn och balanserad väg där halka och slirig vägbana inte existerar? Det är så oerhört mycket som händer nu, det är en gryta som kokar av olika saker och som kan generera i precis vad som helst. Receptet finns inte i någon kokbok, den skapas utifrån de kryddor jag väljer på vägen, men en sak vet jag…

Det kommer att bli spicy!

971232_10151665255344320_1706804355_n