Kategorier
Familj och vänner

Kärlek

Kärlek kan visa sig i olika former…

I lördags när jag ligger på en brits på akuten så ligger en gammal dam på britsen bredvid. Hon stannar en av sköterskorna, – Snälla, jag måste få låna en telefon. Min make är hemma och han är över hundra år och klarar sig dåligt själv. Den gamla damen får låna en telefon och ringer hem. -Du ska trycka på den röda knappen på fjärrkontrollen, säger hon. Du behöver inte röra tv:n, den kan nog stå på över natten. Sedan måste du hålla dig i och vara försiktig när du går till sängs. De pratar en stund om dessa två saker som hela tiden upprepas, samt om stressen i dagens sjukvård och att hon skulle försöka vara hemma till morgonen därpå. Hon var mer orolig för sin kära man än sin egen vistelse på akutmottagningen. Jag blev så rörd över detta att jag fick tårar i ögonen där jag själv låg. Här ligger den gamla damen på akutmottagningen, mest troligt för att hon är väldigt sjuk. Hon ringer sin gamla make för att hjälpa honom i säng… Jag kommer nog aldrig glömma de fem minuterna som hon pratade i telefonen och ordet ”Kärlek” har plötsligt fått ett ansikte…

Fjärde dagen i sjukdomsläge och jag kan konstatera att kärleken flödar kring mig. Omtanken från mina vänner är fantastisk där meddelanden haglar in med goda råd och krya på dig hälsningar. Att jag ska vara rädd om mig och bara tänka på mig själv, något som jag annars har svårt för. Det är ju mitt jobb att hjälpa andra… Sms från nära och kära som levererar kärlek! Att till och med få hälsningar från barnens vänner via sms och meddelanden är otroligt. Att en ungdom tar sig tid att messa kompisens mamma, det är stort. Kärlek visar sig i olika former…

1560477_462342683871328_1759385697_n

Först idag insåg jag att jag jag ska hålla mig lite lugn ett tag. Jag varken får arbeta eller köra bil för doktorn, men någonstans därinne så inbillade jag mig att han troligen hade fel, klart jag skulle kunna jobba, ska bara vila lite till först… Idag insåg jag med hjälp av mina nära och käras uppmaningar att jag faktiskt inte bara bör, utan ska ta det lugnt. Ett möte i slutet på denna vecka får bli det enda, och då får jag skjuts av min dotter, resten kan man faktiskt ta per telefon och mail. Jag ska bara först…

När jag idag ringde en kollega och bad om hjälp med artistmöten i morgon och planering av en lansering så var svaret,  -Självklart, du ligger ner och tar det lugnt och blir frisk. Allt annat löser sig. Tacksam sjunker jag ner i soffan igen.

Kärlek kan visa sig i olika former. Min katt stör mig inte med konstant kelande som hon alltid gör. Det verkar som hon förstår att jag inte orkar ha henne på magen just nu. Min hund däremot lägger huvudet på soffkanten och tittar på mig med en blick som frågar om det är något han kan göra. Djur är kloka, ibland förstår de mer än vad vi någonsin kan ana, och de visar det på olika sätt…

1545111_10152127683849320_1059812355_n

Mitt lilla barnbarn på 3,5 år var i skogen med Peter och grillade korv idag. Han ringde på Facetime och hans lilla ansikte syntes på skärmen. Jag fick titta på korven som grillades och hans rosiga lilla ansikte. -Kya på sej Mimmi, säger han. Självklart, svarar jag. Nästa gång är Mimmi med i skogen. Eller gången efter det, tänker jag när vi lagt på. För just nu i denna sekund så känns det som jag kommer ligga här resten av livet. Jag vet ju av erfarenhet att det inte är så,  man bara känner så och kan det inte få vara lite okej att tycka lite synd om sig själv ibland? En annan känsla man har när man är sjuk är att man lovar sig själv, att bara jag blir frisk, då ska jag…

Kärlek kan visa sig i olika former och ibland undrar jag om inte kärleken är nyckeln till det mesta. En kram, ett ord, ett rart meddelande, en blick… Små, små saker som kan göra att en hel dag kan räddas. Från irritation till ren och skär glädje kan ändras på en sekund. Det kanske rent av är så att om vi älskade mer och visade det, så kanske det skulle vara mindre problem i världen?

Det finns ett tales sätt som säger, – Den där kvinnan har ju inte haft en partner på länge! Man säger det om människor som verkar bittra och sura och kanske det ligger närmare sanningen än vi tror. Av kärlek, ömhet och omtanke så blir vi lyckligare och mår bättre.

Kärlek kan visa sig i olika former, och jag lovar mig själv att bli ännu bättre på att visa hur mycket jag älskar mina nära…

make-love-not-war-backpacking