Kategorier
Debatt och åsikter Jobb

Kvinnor kan!

Det börjar bli dags…

Efter första boken ska jag nu gå in på något som ligger mig varmt om hjärtat. Kvinnor, entreprenörskap och kampen vi för i en ofta mansdominerad värld. Vi kvinnor får kämpa mycket hårdare för att nå fram, nå ut. Vi måste vara beredda på att det är ett tufft klimat där ute. Vi måste också acceptera att det faktiskt är så och lära oss spelets regler. Har man inte läst anvisningarna på spelet, så lär du garanterat förlora till förmån för en man.

Woman-leader

Jag hör att det låter som jag är feminist, men det är jag inte. Jag tycker att män ska vara män och kvinnor ska vara kvinnor. Jag föraktar ordet hen, men anser att kärleken inte har någon speciell form. Det jag vill få fram är hur vi kvinnor bör hantera situationer där vi kan kastas tillbaka på ruta ett om vi inte hanterar dem korrekt och efter spelets regler. Jag vill också visa på varningsklockor, hur vi ska tänka och agera i situationer där männen är dominerande i rummet. Jag vill stötta kvinnan att våga lite mer och att tänja på gränserna. Vi får det och vi kan det, men vi ska göra det på rätt sätt och på våra villkor, inte mannens…

1395834_614403605265449_262061353_n

I boken kommer jag att intervjua kvinnor i olika positioner som brottats med ämnet att få slå sig fram och att bli hörda. Jag kommer skildra kvinnors olika situationer i entreprenörslivet. Mina egna erfarenheter och vilka fel och rätt jag själv gjort. Ingen är felfri, men man lär sig av sina misstag.

Kan man kalla boken för Girlpower då? Ja, i allra högsta grad! Jag såg nyligen Fröken Friman på SVT. En fantastisk miniserie som skildrar den dåvarande kampen när kvinnor ville ha lite mer att säga till om. Det handlade aldrig om att bråka eller ta ledande positioner. Det handlade bara om att kvinnorna ville bli sedda som jämställda och lika värda människor, inte den kvinna som mannen hade satt i ett fack och som inte hade något att säga till om.

Även idag 2014 kan man höra skämt från män om att kvinnans plats är vid spisen. Det är inte bara uråldrigt, det är även ett hån mot männen som valt kock som yrke.

Jag vet att det kommer bli debatt om bokens innehåll. Även om vi aldrig kommer att kunna sudda ut vissa saker och ett visst beteende, så kanske kvinnor kan lära sig att säga ifrån mer, stå på sig, lära sig sitt värde och ta för sig av livet så som vi alla har rätt till…

Resan gör vi tillsammans och det mest spännande blir nog ändå att se vilka män som backar detta och står bakom vårt budskap: Kvinnor kan!

998213_566537620052048_1405007074_n