Kategorier
Jobb

Donald Brown, en global förebild!

Första gången jag träffade Donald Brown var för 6-7 år sedan…

Vi var inbjudan på ett gemensamt möte på ett hotell i centrala London. Mötets mål var att titta på hur organisationen Keep a child alive skulle utvecklas. Organisationen hade och har fortfarande Alicia Keys som ambassadör som är en mycket bra sådan. Han klev in i lobbyn i kritstrecksrandig kostym, hatt och käpp. Inte för att han behövde käpp, det var nog mest en integritetsgrej. Jag kände stor respekt för honom direkt och vågade knappt prata i början. Faktum var att det var just det jag skulle göra, prata om utvecklingen och hur man kan hitta mer pengar för organisationens arbete. Redan då var jag inne på hur man löste ekonomi för välgörenhetsorganisationer och brann för att hitta rätt sätt.

253857_10150214936973069_7054103_nDonald och jag fastnade i alla fall för varandra trots att han först i mina ögon var skräckinjagande med sin storlek och sättet att trollbinda alla med sin djupa stämma. När vi lärde känna varandra lite bättre så utvecklade vi projekt tillsammans. Vi har båda ett brinnande engagemang för att hjälpa och vid den tidpunkten hade han skulpterat ett konstverk i brons. Struggling for change var namnet och han åkte världen runt och föreläste om detta.

1086_39465548068_9385_n

1086_39398553068_232_nDonald är inte bara skulptör och föreläsare, han är också sprinter (tracking field) och en mycket bra sådan. För ett par veckor sedan vann han dubbelt guld i Brasilien. En beundransvärd insats och när jag frågar honom hur han orkar fortsätta så svarar han,- Att ta guld ger mig styrkan att nå ut med mitt budskap om fred… Jadå, jag beundrar min vän enormt mycket och hans hjärta av guld har uppmärksammats av många världen över.

1393420_237184146438756_1554753288_n

Idag har Donald skapat projektet A sporting chance for peace där han inför OS 2016 arbetat fram mer än 80 länder som stöttar honom. För några veckor sedan blev jag vald till Svensk ambassadör för projektet som vi tillsammans med 2 life ska presentera för Prinsen av Jordanien i höst. Då Prinsen även sitter i OS kommittén så är det väldigt passande. Det är en stor ära att få delta och representera något så viktigt som fred genom sporten, något som landar väl i min vision om alla barns rätt till sport. Bilden nedan visar en liten del lera som jag håller i och som kommer vara en del av en stor skulptur som även ska lanseras i detta.

Donald Brown, Maria Andersson
Donald Brown, Maria Andersson

Att sporten har betydelse för barn, utveckling, hälsa och gemenskap, det vet vi redan. Att Sverige får delta i något så fint som A sporting chance for peace, det är magiskt! Ibland har jag funderat på hur den stora mannen med den kritstrecksrandiga kostymen som föreläser världen över och som umgås med Hollywoodskådisar, Kungafamiljer och Världsspelare valt just mig som ambassadör och vän. Svaret är ganska enkelt när man väl tänker efter. Jag är liten, han är stor, men det är inte det som är betydande. Vi har båda ett hjärta för att hjälpa och vi slåss för det vi tror på. Donald är en av dem som valt att arbeta med ödmjukhet, som inte armbågar sig fram, utan som visar med handling att han är bäst, vem man ska arbeta med och varför just han är den globala spelaren när det kommer till sport, konst och fred. Donald är ödmjukheten själv och det är inte för inte som han har vunnit titeln 2013 års sportpersonlighet…