Kategorier
Jobb

Bok-intervju!

Idag kom intervjun med vulkanen upp!

Tänkte dela med mig då delar handlar om hur man inspireras av skrivandet 🙂

Berätta om din bok!
Den beskriver min väg genom livet. Hur jag som barn fick kämpa både för min egen överlevnad, men även för familjens. Jag tog på mig ett stort ansvar som liten, vilket senare i livet troligen genererat i min kämparglöd.
Jag har aldrig varit rädd av mig, utan istället utmanat och haft en enorm envishet och vinnarskalle om jag har bestämt mig för något. Som vuxen har jag utsatts för hårda påfrestningar, både privat och genom mitt arbete. I flera år har jag levt under hot av en före detta affärskollega. Det resulterade i prognosen posttraumatisk stress syndrom. En diagnos man kan få om man varit med om livsavgörande och hemska saker. Men jag har även  varit med om fantastiska saker i livet. Händelser och möten man bara drömmer om och som man inte tror existerar.
I boken förmedlar jag hur jag tänkte för att orka vidare efter att jag fallit, men också hur man ska försöka uppnå sina drömmar och jobba mot sina mål.
Jag tror boken är viktig för dem som drömmer om att komma vidare och den förmedlar också att man kan lyckas mot alla odds. Jag hade inte oddsen på min sida som liten, men jag hade en starkt vilja och den kan försätta berg har jag hört.
Jag vill att man ska läsa ut boken med en känsla av eftertanke, en känsla av att man vill veta mer, lära sig mer och en uppmaning till sig själv att man kan om man vill! Allt sitter i ens eget huvud.
Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Idén till boken har funnits några år, sedan har den utvecklats i huvudet på vägen. Det var först förra sommaren som jag bestämde mig att det skulle bli av. Det var helt enkelt rätt tid och jag orkade inte vara rädd längre. Ett kapitel handlar om mitt fall och hoten, vilket var riktigt tufft att skriva. Man kastas tillbaka i tiden. Det var också avgörande att jag väntade med den. När jag väl bestämt mig så flöt det bra. Det är ju en självbiografi och då finns historien redan. Det svåra var att hitta formen för boken och vad jag ville uppnå med min berättelse.
Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
Livet och det man upplever. Jag har alltid använt skrivandet för att uttrycka mig. Som liten skrev jag dikter och låttexter för att få utlopp för mina känslor. Idag skriver jag för att förmedla. Ord berör och kan många gånger vara en text som är avgörande för hur du ska tänka i olika lägen. Jag inspireras av vardagen, mitt arbete och människor jag möter. Skriva är något jag alltid kommer göra och jag ser fram emot nästa bokprojekt med glädje. För att komma igång med skrivandet så använder jag ofta naturen och tystnaden. På promenader i skog och mark hittar man många lösningar, lösningar som ofta redan finns inom oss.
Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?
När jag började pratade om det för ett par år sedan så skrattade mina vänner åt mig. Att skriva en bok är ett stort och tidskrävande arbete och ingen trodde nog att jag skulle ha ro att verkligen genomföra det. Idag tycker de det är fantastiskt, vågat och modigt. I mitt fall lämnar jag ut mig själv ganska mycket, men det är ju lite av syftet med boken. Kan min historia hjälpa andra så har jag lyckats. De få som läst boken tycker den är stark men enkel att läsa och att man får känslan att vilja veta mer. Kanske utvecklar jag detta till en mer ingående berättelse längre fram.
Skriver du på något nytt nu?
Inte än, men jag har påbörjat ramen för hur jag vill att nästa bok ska utformas. Jag har en vision om att skriva om kvinnligt entreprenörskap, hur mycket hårdare kvinnor ofta får kämpa för att nå sina mål samt vilka faror som lurar.
Jag skulle också vilja skriva ett manus för delar av mitt liv. Att förmedla  i rörlig bildform kan ge ännu starkare effekt på människan om man söker efter svar.
Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
För mig är det viktigt att få inspiration när jag skriver. Mitt liv, mitt beslut, är min livshistoria där jag plockat avgörande delar som påverkat mitt liv.
Inspiration är viktigt. Den är olika för varje individ, men för mig har tystnaden och naturen varit behjälplig när jag skriver. Tankarna får arbeta fritt och utvecklas i lugn och ro. Det går inte att skriva på beställning, man måste hitta den där lilla gnistan och inspirationen som får fingrarna att vilja dansa över tangenterna. Det kan ta en timme, eller en månad, helt beroende på vad man ska skriva.
Varför ska man läsa din bok?
Av flera anledningar egentligen. För att hitta styrka och mod att orka vidare när livet är påfrestande. För att få inspiration och ett driv att försöka uppnå sina mål och drömmar. Men också för att få en känslosam historia som visar en nakenhet, samt en berättelse som spränger lite gränser när det gäller jantelagen. Man kan inte som outbildad kvinna uppleva det jag har gjort, inte om man tittar på människans förutbestämda åsikt i alla fall.
Vad gör du när du inte skriver?
Jag är projektledare för Victoriadagen på Öland. Jag driver tillsammans med kollegor ett projekt mot kommun och myndigheter för att förebygga droger och utanförskap hos unga. Nyligen utvecklade jag ett musikkoncept för en myndighet i Sverige som går av stapeln i höst. Musiken har alltid varit stor i mitt liv och jag använder den ofta i mitt arbete för att bygga och hjälpa. Att bygga projekt och koncept är fantastiskt roligt och idéerna är det inget fel på. Jag önskar bara att det fanns mer tid.
I dagarna har jag tackat ja till att gå in som filmproducent och med-regissör för en ny storfilm om Vikingatiden. En barndomsdröm som blir verklighet. Film är en stor passion i livet och något jag vill arbeta mer med i framtiden.
Jag jobbar mycket, men det är roligt. Arbetet har på något sätt blivit en livsstil, som det ofta blir inom den kulturella sektorn.
Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Alla! Jag kan tänka mig att den främst kommer att läsas av kvinnor, men det vore roligt om även många män läser den. Det kan ge inblick i hur vi kvinnor arbetar och ser på saker. Jag tror boken kan hjälpa många att fatta rätt beslut, oavsett man eller kvinna. Det jag förmedlar är att lyckas mot alla odds, och att jobba mot sina drömmar och det är ett ämne som berör oss alla.
Skärmavbild 2014-05-18 kl. 21.38.06