Kategorier
Debatt och åsikter Familj och vänner

Nattsuddar…

De första två dagarna på veckan har flutit på bra och enligt plan…

Efter besvikelsen att Brasilien förlorade kvartsfinalen så ligger jag nu här sömnlös. Inte på grund av förlusten, utan på grund av allt som ligger och gror i görningen. Efter en intervju idag så kände jag inspirationen spira i kroppen att få skriva igen. Jag känner hur det sakta kryper på mig och skrivglädjen samlas i samma hjärncell för ett kommande samarbete. Men lite till får det vänta… Även om skrivandet är ett mål att kunna arbeta mer med, så ligger några viktiga projekt framför mig som till fullo ska utföras!

Varje gång människor ställer frågor kring mitt liv och min bok, så blir jag lite matt. Det har varit en så lång resa, både på gott och ont. Magnus Hedman sa till mig en gång, det är bara att ösa kol. På med lokförarhatten så kör vi. Jodå, jag har öst kol, fortare än jag någonsin vågat eller drömt om att jag kunde… En sak som man ska ha väldigt klart för sig när man vill framåt är att det är ingen annan som gör jobbet åt dig, och då menar jag INGEN. Det går inte att lägga sig på sofflocket och drömma utan att agera. Självklart ska du ligga där om du planerar och just sofflocket är din avkoppling för att hjärnan ska forma dina steg du behöver ta, men ingen knackar på dörren och frågar om du vill ha jobb, eller om du vill komma vidare i livet. Man kan gnälla hur mycket som helst över sin situation, men det enda som sker är att gnället blir en belastning för både dig själv och andra. Gnället gör dig inte bättre eller mer framgångsrik. Gnället sänker din självkänsla eftersom du intalar dig att något inte är bra. Tro mig, jag har varit där. Jag har ifrågasatt livets vägar och undrat varför inte jag blev plockat från golvet när jag låg där och behövde det som mest. Den dagen jag insåg att allt låg i mina egna händer, så var det dags att resa sig och påbörja den långa resan tillbaka.

En annan sak som är viktig, om än mer viktig. För att orka, våga och vilja ösa kolet för att komma uppåt och framåt så måste du ha självkänsla. Något som inte är en självklarhet för många. Det är skillnad på självförtroende och självkänsla. Med detta menar jag att du måste tro på dig själv, att du klarar av det du vill göra och med en god självkänsla så kan du ta saken i egna händer och verkställa. Eller åtminstone försöka, man kan inte göra mer än sitt bästa och det är gott nog. Idag sa en liten flicka till mig, – Jag skulle aldrig våga ställa mig och prata på en scen! Jag frågade då vad det värsta var som kunde hända. Hon tänkte och jag fortsatte, – Kan man dö? Slår blixten ner i huvudet? Är sannolikheten att scenen rasar samman och man bryter alla ben i kroppen? Vad är det värsta som kan hända? Hon tänkte en stund till och svarade,- Inget, det kan inte hända något. Nej, precis… Att bygga självkänsla som vuxen är svårt, men det går… Att ställa sig på en scen och prata är de flesta människors stora skräck. Man kan göra bort sig!! Då kommer nästa fråga, – Vad händer om du gör bort dig? Rasar scenen denna gång? Nej, inte nu heller… Självkänslan talar om för dig att du inte klarar det, att alla kommer att skratta och att det är jordens undergång om man misslyckas. ( Jag vet, det är inte allas dröm att stå på en scen, och tur är väl det. Det var bara en jämförelse med att våga och idag kom det där klockrena uttrycket från ett barn och av den anledningen så blev just en scen verktyget för jämförelse ) Det kan vara minst lika jobbigt att lyfta luren och ringa på ett jobb eller att utmana det man är rädd för…

16620_765950510112107_7043467707812865533_n

När du är komfortabel med vem du är så kanske inte alla gillar dig, men din självkänsla säger dig att du inte behöver bry dig. Varför lägga energi på det som inte gynnar eller hjälper dig? Anledningen till att alla inte gillar dig när du är extremt nöjd med dig själv är troligtvis för att du visar en sådan utstrålning och säkerhet i dina handlingar att andra blir avundsjuka. Detta kallas jantelagen och är ett fenomen i Sverige som vi aldrig kommer att få bukt med. Vi får inte sticka ut, vara annorlunda, duktiga eller göra något bra. Så fort det sticker i andras ögon så kryper, pulserar och ryker det ur öronen på dem som står kvar och tittar på. Att ösa kol och försöka uppnå sina drömmar är skönt, men kan göra ont. Det onda kommer från dem som står kvar på perongen, som också drömmer, men inte vågar eller vet hur de ska hinna ifatt. Det kommer från soffliggarna som inte tar sig ur soffan utan fokuserar på att beklaga sig och gnälla över människor (som tror att de är något). Det sköna är känslan när man lyckats med sina mål. Man klarade hindren, kanske har du åkt i backen, rest dig och fortsatt jobba på att komma framåt. Den sköna känslan är också att kunna sitta där en dag många år från nu och säga, – Jag ångrar hellre saker jag gjort än de jag aldrig vågade prova! Däremot så måste jag tillägga att om du är nöjd med ditt liv idag, så var glad! Du har uppnått det du strävat efter, och kan med godan ro luta dig tillbaka och vara nöjd med vad du åstadkommit, oavsett vad och hur det ser ut. Det viktiga är att du är nöjd med dig, inte vad andra tycker!

I detta nu när klockan är långt efter midnatt och jag borde sovit för länge sedan så vill jag passa på att tacka! Tack för det varma stöd jag får av er läsare! Det får mig att fortsätta kämpa och berätta för er om hur jag tänker, reagerar och agerar på olika saker. Att kunna stötta med ord som kan lyfta är fantastiskt och en gåva jag försöker vårda väl. Bloggen har nått nya höjder och responsen är enorm. Kan jag hjälpa någon över tröskeln till att försöka nå sina drömmar, vad det än må vara, så delar jag gärna med mig… Jag älskar att se andra människor lyckas och gläds med deras framgång. Men för att komma dit så måste du tänka rätt… Blixten slår inte ner i huvudet på dig, du är bra precis som du är och ett misslyckande ska man inte vara rädd för. Faller, det gör vi alla någon gång. Frågan är bara när och hur hårt. Hur lång vägen tillbaka är, sitter bara i ditt eget huvud! Jag tror på dig, du är stark. Gå ut och gör misstagen nu! Det gör att du inte gör om dem lika lätt nästa gång och för varje misslyckande så blir du starkare som person, och det min vän gör att din självkänsla ökar! Grattis till att du är du ❤