Kategorier
Debatt och åsikter Jobb

Thailand och rätten till din kropp…

Hur ska vi kunna förändra?

När jag besöker Thailand så slås jag först av värmen. Inte bara från solen och vädret, utan även från människor, den Thailändska befolkningen och gästfriheten. Jo, de lever på oss turister, men det finns flera länder som gör och som inte beter sig så ödmjukt som just Thailändare.

Maten är fantastisk, stränderna långa och kritvita, vattnet kristall blått och så värmen…den fantastiska värmen som man ofta saknar i vårt kalla land. D-vitaminerna sugs in i huden och får själen att må bra. Just D-vitaminer är bra mot både depressioner och mot sjukdomar, och om man tänker efter så förstår man varför. Förutom att (vitaminen) är bra, så mår man så mycket bättre av just värmen, solen och avkopplingen som dessa resor ofta står för. Jag älskar Thailand av hela mitt hjärta och jag älskar thailändare och deras stora hjärta ❤ Jag hinner knappt hem, innan jag vill tillbaka igen…

12767637_1310845258942084_796357402_n

Något annat som slår mig och som jag grunnat på sedan jag kom hem senast är hur man hanterar och agerar gällande mänskliga rättigheter. Först och främst vill jag påpeka att kärleken är blind. Den kan dyka upp  var som helst och har ingenting med hudfärg, sexuell läggning eller ras att göra. Det finns 6 miljarder människor på jorden, det finns någon för alla. Däremot så är det skrämmande att bl.a Thailand representerar kvinnor på ett förnedrande sätt. Hit kommer vita män och tar sig en kvinna. Hon gör allt för honom, säljer sin kropp och blir utnyttjad tills han känner för att åka hem. Nästa dag står hon redo att ta sig an en ny man, för att upprepa historien igen och igen och igen… Vi hade en grannbungalow med en man av vit nationalitet. Hans (kvinna) för veckan tog hand om honom, hämtade öl, smörjde hans brända kropp och masserade hans fötter. På nätterna sov hon med honom och hämtade hans frukost i restaurangen. När han åkt hem så tog det två dagar så hade hon en ny vit man. Detta var en dotter till restaurangägaren och ingen tyckte detta var konstigt. Det var (normalt)…och upprepades i olika former, med olika vita nationaliteter och med olika Thailändska kvinnor. Jag vill naturligtvis påpeka att detta inte gäller alla vita män!! De är få om man räknar alla män som besöker Thailand varje år, men dessa FÅ män utgör en klick som totalt raserar mänskliga rättigheter och trampar på kvinnans värde…

En kväll åkte vi taxi hem från en restaurang. Taxibilarna i Thailand är öppna baktill där man man sitter fem personer på rad mitt emot varandra. Vi fyra som ätit middag fick ytterligare 6 personer som klev på en bit bort. Det var tre Thailändska unga kvinnor och tre vita, lite äldre män. Här var det inte fråga om att (låna) kvinnan för en vecka eller två, här var det endast kvällen som de skulle användas. De tre männen tar fram 1000 Bath var och ger kvinnorna, helt öppet inför oss fyra nordbor som satt i taxin. 1000 Bath är ungefär 250 svenska kronor. Priset för en kväll och en natt med dessa unga, vackra tjejer. Männen skämdes inte ens när vi tittade på dem. De log och såg nog mest fram emot en natt där de blev fullständigt uppvaktade till ett jäkla bra pris!

Här kommer jag då till punkten ¨Mänskliga rättigheter! När jag kommit hem så har jag diskuterat detta med flera vänner och kollegor. En påstod att de tjejer som (får) följa med hem till den vita mannens land, får det bättre än i sitt eget land. De får ekonomi, endast en man med allt vad det innebär. Hon får det bra helt enkelt. Men får hon verkligen det? Kommer hon att arbeta? Kommer hon att ha ett socialt liv utanför hemmets dörrar? Kommer hon att vara jämlik sin nya man? Jodå, det finns de som får det just så bra som man önskar att alla fick. Det finns kärlek där man respekterar varandra och lever i symbios. Den sanna kärleken där man träffar sin jämlike och där hudfärg, sexuell läggning eller ras inte spelar någon som helst roll. Kärleken övervinner alla hinder och vi har rätten till att älska vem vill. Men långtifrån alla kvinnor får uppleva detta…

FN har som mål att 2030 ha uppnått ett 50-50 samhälle inom jämställdhet. När jag tittar på Sverige, så kan jag ha en förhoppning om att det i alla fall är möjligt, även om det fortfarande är en lång väg att gå. Men vi jobbar för det. Regering, staten, kommuner, företag, människor jobbar för det. Men om jag vänder blicken mot Thailand där kvinnans värde inte är mer än att man köper hennes kropp och utnyttjar hennes godhet. Där föräldrarna är okej med det. Där det är tillåtet med sexköp. Där ingen gör något! Jo, det finns organisationer som arbetar på plats, där man informerar och försöker strukturera upp. Men det räcker inte. Thailand lever på turisterna. En annan vän sa att flygbolagen och turistföretagen måste ställa sig bakom detta. Det handlar om mänskliga rättigheter där flickor och pojkar ska få växa upp i samförstånd och jämställdhet, där det inte tillåts av någon att deras barn börjar prostituera sig. Då kanske någon säger,¨Men det är ju ett fattigt land…ibland finns inga möjligheter till annat jobb än prostitution… Vad rätt du har! Därför måste detta stoppas så att dessa barn istället utbildar sig och börjar bygga upp landet med mer kompetens, mer vilja att nå fram, mer möjligheter till arbeten som inte inskränker på barnets/kvinnans kropp och deras rättigheter. Där de har rätten till sin egen kropp, sin egen vilja och där de kan välja vad de vill arbeta med när de blir stora…

Vi hade en urgullig liten flicka på tre år som var dotter till trädgårdsmästaren i vårt område. Hon sprang omkring i sina olika fotbollströjor och Frost-klänningar medan pappa arbetade. Jag kunde inte låta bli att önska att hon skulle gå i pappas fotspår. Denna söta lilla tjej som har hela livet framför sig. Vad är hennes möjligheter? Och skulle den unga pappan tillåta att hon om 10-15 år börjar sälja sig för sin överlevnad. Finns det andra alternativ? Malala säger något väldigt bra… All you need is one pen, one teacher and one book. Utbildning är nyckeln till allt. Jag är beredd att hålla med henne. Vi gick förbi en skola där flickor utbildades. Är det dessa utvalda flickor som kommer att välja en annan väg…?

12735788_10153932558154320_1178182377_n

Det handlar om kultur, säger någon. Det handlar om lagändring, säger någon annan. Det handlar om att de inte har något alternativ, säger en tredje. Vad det egentligen handlar om är mänskliga rättigheter där vi inte bara ska upplysa om deras rättigheter och förbjuda att sälja sin kropp. Det handlar om att påverka den vita mannen som köper deras kroppar. Informera, förbjuda, lagföra och att alla går samman och inte tillåter resor till länder där mänskliga rättigheter inte efterföljs.

Tro mig, jag älskar Thailand, jag kommer åka dit igen. Jag skulle vilja tillbringa vintrarna där, men min röst räcker inte, hur högt jag än skriker. Hur gärna jag än vill att den lilla tre-åriga fotbollstjejen ska få gå i skolan och få en chans i livet, så kan jag inte påverka. Jag gör det lilla jag kan och använder mina verktyg. Funderar starkt på att åka tillbaka och följa en kvinna under ett par veckor och hur hennes vardag ser ut, samtidigt som man följer de flickor som verkligen får chansen. Hur ser skillnaden ut, var är den avgörande punkten. Hur ska man lyckas vända denna negativa och gamla kultur till 2016 års kamp för allas lika rätt?

Ytterligare en sak som slår mig är att ingen verkar bry sig. Varken invånare eller turister. Det är normalt!

Snälla, åk till Thailand, Mexiko, Polen, Brasilien, Kambodja, Nigeria, Finland eller var du vill i världen. Hitta kärleken och lev livet med din utvalda partner. Strunta i vad alla (hatare som inte har något bättre för sig) säger om hudfärger, sexuell läggning och ras. Bara ni är kära så är de rosa molnen tillåtna. Men snälla, utnyttja inte barn och kvinnor… Det är fel, sjukt, det står i barn- och kvinnokonventionen att det är emot mänskliga rättigheter. Du får inte utnyttja försvarslösa barn, du får inte köpa sex eller våldta. Du får inte… Varje barn, kvinna och man har rätten till sin egen kropp och sitt eget liv. Varje barn, kvinna och man har rätten till utbildning, arbete och att leva som jämlikar, oavsett vem du är och var du kommer ifrån.

Jag säger JA till kärleken och till mänskliga rättigheter! Vad säger du?

Sustainable Development Goals_E_Final sizes