Kategorier
Debatt och åsikter Jobb

Det närmar sig en viktig dag…

8 Mars och Internationella kvinnodagen närmar sig!

Då var det dags igen, dagen då vi lyfter kvinnan och arbetar för jämställdhet och att stoppa våld och diskriminering av kvinnor och flickor. Jag kan inte nog upprepa vikten av att alla går samman i frågan…

1979 antog FN Kvinnokonventionen – en konvention med målet att eliminera alla former av diskriminering av kvinnor. Många länder har skrivit på detta, men långt ifrån alla. I vissa länder är det okej med bl.a barngifte, könsstympning, våld i nära relation och slopad utbildning för flickor, då de anses vara mindre värda än pojkar. Enligt FN ska vi 2030 ha uppnått ett jämställt  50-50 samhälle, något som nästan kan kännas uppnåeligt i Sverige, men långt ifrån i alla länder.

Varför jag är engagerad i frågan vet alla idag, men det är inte alla med egna upplevelser som väljer att prata om det. Det är kan vara tungt, mycket skam och det är otroligt jobbigt att packa upp ryggsäcken som kan innehålla både öppna sår och stor sorg. När jag valde att berätta var efter att jag mot alla odds genomfört ett antal större projekt. Jag pratade ofta om entreprenörskap och ledarskap, men plötsligt så kändes det falskt att inte berätta vad jag egentligen gått igenom och var styrkan och engagemanget för barn och kvinnor kom ifrån. Om jag inte berättar så förstår man inte varför jag jobbar så hårt för detta.

Organisationer som arbetar med insamling, påverkan och med inflytande är livsviktigt för att lyfta ämnet, men det är också viktigt att få ut berättelser från livet. Jag gjorde mitt val och idag föreläser jag om ämnet för att på mitt sätt påverka och öppna ögonen för vad barn- och kvinnokonventionen egentligen handlar om ur ett verkligt perspektiv!

Att vi lanserat Onebracelet till förmån för UN Women nationell kommitté Sverige är ett steg för att låta människor visualisera att de står upp för flickors och kvinnors rättigheter! Det är en stor ära att få möjligheten att påverka och få människor och företag att lyfta ögonbrynen och engagera sig i jämställdhet, något så viktigt så att det till och med ligger i med de Globala målen!

Skärmavbild 2016-03-02 kl. 23.17.32I morgon ska jag ha genomgång och en kortare föreläsning för vår nya mediapart och nästa vecka för en av Sveriges största fashion groups som därefter följs av organisationer som arbetar med utsatta kvinnor. Att få arbeta på bredden med att påverka och inspirera både företag, till att ge verktyg till utsatta kvinnor känns fantastiskt. Ingen grupp är den andra lik och ingen är mindre viktig än den andra. Men den största känslan där hjärtat svämmar över av omtanke och kärlek är då jag träffar kvinnor som råkat illa ut och som blivit hjälpta av det jag förmedlar. Det bevisas ofta i tårar, kramar och tacksamhet, och jag hoppas de vet hur tacksam jag är som når fram och att de talar om hur de känner. Jag vet själv att ibland kan rätt ord vid rätt tillfälle förändra en syn eller en hel dag till det positiva.

8 Mars och Internationella kvinnodagen! Jo, den är viktig i allra högsta grad. 1 av 3 kvinnor råkar någon gång i livet ut för våld av en man, ofta i nära relation. Det måste stoppas nu! Vi kan påverka och kämpa med attitydförändring, lagar och fler straff, men vad vi också måste göra är att skapa den förändringen hos oss föräldrar så att vi förmedlar detta till våra pojkar och flickor. Det är hos de unga som den långsiktiga förändringen kan ske, och det är via lagar som vi kan påvisa att det är olagligt att våldföra sig på andra.

I Mars månad sker en hel del resor i landet för att skapa ett engagemang och påverka på alla plan. Påminner här om NBV:s studiematerial efter min bok, Mitt liv, mitt beslut. Studiecirklar startar man kostnadsfritt via sitt NBV kontor där man lär sig mer om ämnet!

Tillsammans kan vi göra skillnad!

Skärmavbild 2016-03-02 kl. 23.14.46