Kategorier
Debatt och åsikter Jobb

Föreläsning och Våga!

Tisdagens föreläsning hölls i Örebro.

Arrangörerna NBV, Qvinnoqulan och RFHL hade anordnat ett fantastiskt evenemang där kombinationen av kvinnor, kommun och myndighet var inbjudna. Föreläsningen Mitt liv, mitt beslut, har som budskap att det Mot alla odds går att lyckas. Att det sitter i vårt eget huvud hur vi ska tänka och att det aldrig är ditt fel om du blir utsatt!

1505129_10153997793279320_2048341288816001161_n

Vi har idag ca 27 000 anmälda fall av misshandel mot kvinnor varje år, där mörkertalet beräknas vara uppemot 100 000. Att i vårt jämställda Sverige ha såna siffror är skrämmande, det visar bara att vi inte kommit längre!

Diskussionerna och frågorna efter föreläsningen ville inte ta slut och under workshopen på eftermiddagen diskuterade vi möjligheter och vad man ska vara uppmärksam på när man misstänker att någon blir utsatt. Ett par frågor var: Hur gör du? Hur gjorde du? Vad är din drivkraft att trots så många motgångar som både flicka och kvinna orka resa sig och skapa möjligheter via entreprenörskapet.

Svaren är en kombination av många detaljer tror jag. När det blir tungt och ryggsäcken pockar på uppmärksamhet så använder jag mig av rörlig bild, dvs film. Att läsa med kaos i huvudet fungerar inte. Att lyssna på musik är inte heller ett alternativ, men att vila ögonen på en film man älskar, ger ro, trygghet och lugn. Speciellt om man som jag ofta sett den många gånger tidigare. När jag valde att resa mig efter det sista slaget så var det med bestämdhet. Jag hade två alternativ, ge upp och låta en mans makt vinna över mina känslor och min kapacitet som kvinna, eller resa mig och slå tillbaka. Framgång är bästa hämnd sägs det och jag är beredd att hålla med. Varför ska någon annan få besluta om hur mitt eller ditt liv ska se ut? Som kvinnlig entreprenör är man ofta i en utsatt position i en mansdominerad värld, men det går att vända det negativa till det positiva. Min drivkraft är mitt entreprenörskap, min vilja att göra skillnad, mitt engagemang för socialt ansvarstagande och att jag med min kunskap och erfarenhet faktiskt kan göra skillnad.

Nu ska jag in i en föreläsningsbank för att förmedla till en ännu större skara människor. Både för människor som lever i utsatthet, vilka verktyg de ska använda sig av, men också hur man vågar ta sig vidare och skapa nytta för sitt entreprenörskap och mot alla odds våga utveckla sin kapacitet.

Igår satt jag i ett möte gällande en teknisk plattform jag utvecklar. Programmerarna lyssnade uppmärksamt och sa till slut,- Det här tror vi starkt på! Jag svarade:- Tack! Själv tror jag så starkt på det att jag mailat både Warren Buffet och Bill Gates. Inte för att jag förväntade mig något svar, men om man inte vågar så kommer man aldrig vidare… Man måste våga ta nästa steg!

Ordet våga var en stor del av föreläsningen. Våga säga NEJ till destruktivitet, Våga säga JA till livet, Våga gå utanför boxen, Våga gå din egen väg och Våga tro på dig själv. Du är god nog som du är oavsett bakgrund! Våga göra skillnad…

1526461_10154001638969320_222872816441645076_n