Kategorier
Debatt och åsikter Jobb

Inte feminist?

På tal om jämställdhet…

I helgen hade jag en diskussion med min man om just jämställdhet. Han har alltid vetat att jag arbetat och brunnit för jämställdhet och människors lika värde. När jag då säger att han är feminist så blir det plötsligt protester. Ungefär så här löd konversationen:

-Jag är inte feminist!

-Men du tycker väl att kvinnor och män är lika värda och har samma rättigheter?

-Absolut, men det betyder inte att jag är feminist för det!

Jag googlar fram ordet feminist och läser både från wikipedia och andra källor som förklarar ordet feminist, ändå protesterar han och påstår att wikipedia inte är trovärdigt. Han fortsätter:

-Det finns faktiskt jobb som män är bättre på än kvinnor och säkert arbeten som kvinnor är bättre på än män.

-Ok, säg ett arbete.

-Det finns tusen!

-Jag nöjer mig med ett.

-Men!!! Jag kan inte komma på något nu, men det finns tusentals!

-Ok, men tycker du att en man och en kvinna ska ha lika lön för lika arbete?

-Självklart ska de ha det!

-Bra, du är feminist!

Så där pågick det en stund, men jag lyckades inte övertyga honom. Jämställdhet kan visst bli ett hett ämne, trots att han vet att jag arbetar med begreppet varje dag. Det visade sig istället när man lyssnade mellan raderna att han kopplat ihop ordet feminin och feminist, vilket jag kan förstå kan bli förvirrande. Han ville inte förstå kopplingen och i hans värld så är lika rättigheter så naturligt att man inte ens behöver diskutera det eller sätta ett namn på det.

Morgonen därefter gick jag som vanligt upp vid 6 på morgonen. Jag bryggde kaffe och återvände till sängen. När jag såg att han fortfarande sov så tog jag bara med kaffe till mig och la mig för att läsa nyheterna. Efter en liten stund började han vrida på sig och vakna till. Han tittade upp på mig och kaffekoppen jag höll i handen, varpå han utbrister: – Ja, det här var ju jäkligt jämställt!!

Precis där så gav jag upp tanken på att ens försöka fortsätta diskussionen om feminism och jämställdhet. Jag får helt enkelt nöja mig med att han tycker att jag har samma rätt som honom och sen lägga locket på… 🙂

Nu ska det packas för ett par dagar i Malmö. Föreläsning är på dagordningen i morgon, men inte om jämställdhet denna gång, utan om våld i nära relation och medberoende. Två minst lika viktiga ämnen!

Önskar alla ¨feminister¨där ute en skön och jämställd dag! Och glöm inte…Det är svårt att lära en gammal hund att sitta. (Troligtvis kan den redan sitta, den vet bara inte själv att den gör det!)

KRAM ❤