Kategorier
Debatt och åsikter Jobb

Kvinnor och män!

Bakom kulisserna jobbas det för högtryck!

När hjärnan går på högvarv för att hitta lösningar, när man inte nöjer sig med det man enkelt kan göra, utan väljer att dra det ett snäpp längre…när man aldrig ger upp!

Jag föreläser, jag skriver. Jag bygger, jag utvecklar. När jag ser målbilden så slutar det inte snurra och jag ger mig inte förrän jag uppnått resultat. För att nå dit så krävs också att man samarbetar med andra och har gemensamma mål.

Jag har talat med en mängd kvinnor i detta arbete och bara genom att intervjua kvinnor i bl.a podden så förstår jag att det finns ett litet problem vi genast måste hantera för att uppnå resultat inom jämställdhet och att bygga starka kvinnor. Vi kvinnor är grymma på att tillsammans gå starka genom elden och visa att vi kan. Vi är fantastiska på att gå samman i grupp och tala om vad vi tycker om ojämställdhet. Men vi är uppenbarligen också dem som hackar mest på varandra, något jag inte alls förstår mig på. Kvinnor kan lyfta varann eller sänka varann. Jag intervjuade nyligen en kvinna som berättade om hennes framgång de senaste åren och vad det inneburit. Hon hade förlorat en mängd vänner på köpet. När hon fått framgång och uppmärksamhet för hennes arbete så gratulerade inte hennes vänner, utan de valde att inte höra av sig. Är det så vi bygger starka kvinnor, individer? Är det så vi behandlar varann? Jag har aldrig hört en enda kvinna som inte vill ha jämställdhet, inte en enda kvinna som inte tycker att vi har samma rättigheter som män, och ändå kan vissa inte hylla och gratulera när det går bra för någon annan? Jag förstår inte riktigt. Speciellt tydligt är det i vårt land, och ändå räknas vi som ett av världens mest jämställda länder…

Sedan har vi kvinnorna som ständigt hyllar, lyfter och hjälper andra kvinnor att ta plats. Det är så vi alla måste tänka och arbeta för att komma någon vart. Det är först då vi verkligen kan förändra, för jag är övertygad om att tillsammans har vi kvinnor en enorm kraft som kan förändra världen.

Vi är 50% av världens befolkning. I vissa länder har inte kvinnor varken värde eller rätt att tycka. I vissa länder får vi inte arbeta, utöva idrott, driva företag. I vissa länder är det skamligt att vara kvinna och att ens få en dotter. Vi är 50% av världens befolkning. Vem talade om för männen som bestämmer där att kvinnor inte kan, får, vill? Jo, den förra generationens män. Om vi inte motar olle i grind genom att berätta för den nya generationen att kvinnor har samma kött och blod, samma färg på hjärtat, samma rättigheter som män, så fortsätter spiralen att snurra och förnedringen att rulla. Vi är 50% av världens befolkning, tänk om man kunde utnyttja 100 % av den mänskliga kapaciteten, hur långt skulle vi inte kunna gå då? Och tänk om alla kvinnor stöttade varann i det arbetet, så skulle vi faktiskt kunna nå dit. Dvs om vi alla fokuserade på mänskliga rättigheter och våra egna skyldigheter. Att värna om varann och lyfta varann.

Vi behöver alla kvinnor på banan för att en förändring ska kunna ske. Därefter behöver vi alla män på banan som ser oss som jämlikar, att vi är en kraft att dra nytta av. Det finns skillnader på män och kvinnor, men det finns också skillnader män emellan och kvinnor emellan. Det finns nämligen 7,5 miljarder människor på jorden. 7,5 miljarder olika individer med egna känslor, egna tankar och ingen som ser ut som någon annan. Ska vi börja i den änden istället så kanske vi förstår att vi inte kan dra skillnaden mellan man och kvinna och vem som har störst värde och rättigheter? Vad jag vill säga är att ja, män och kvinnor är olika, men det är även 7,5 miljarder människor på jorden. Det innebär inte att hälften av alla dem inte ska ha samma rättigheter… Hur skulle det se ut om vi alla var stöpta i samma form? Vi måste dra nytta av olikheterna och ge alla samma möjligheter till att utvecklas.

Att förändra något som funnits i många generationer är inte enkelt. Det är också därför organisationer finns och sliter hund för att förändra världsbilden och jämställdheten. En självklarhet tycker många, medan andra år 2017 inte ens ser det som en möjlighet…