Kategorier
Debatt och åsikter

Levererar lite statistik så här på fredagen!

Jag förstår inte var veckorna tar vägen.

De springer iväg, men de har ju också en förmåga att göra det när man har mycket att göra. Veckan som gått har varit mycket fokuserad och har nästan uteslutande handlat om OrangeDay MC, en manifestation där vi i maj nästa år kör MC mot våldet mot kvinnor och flickor. Många har velat engagera sig och en fråga som återkommit har varit hur man kan engagera sig om man inte kör MC. Det kallas OrangeDay av en anledning.

För att våld mot kvinnor kontinuerligt ska uppmärksammas och för att uppmana regeringar, det civila samhället, kvinnoorganisationer, män, ungdomar, den privata sektorn, media och hela FN-systemet att gå samman för att motverka våldet, har den 25 varje månad utnämnts till Orange Day. På Orange Day uppmanas människor världen över att klä sig i orange som ett ställningstagande mot våldet mot kvinnor. På så vis hoppas vi även på att inspirera till en dialog kring hur vi ska få ett slut på våld mot kvinnor samt belysa att våldet är en kränkning av de mänskliga rättigheterna. Detta är något vi måste motarbeta och bekämpa dagligen om vi ska nå vårt mål – en värld fri från våld mot flickor och kvinnor. Läs mer här!

Så vad kan du som inte kör MC göra? Du kan naturligtvis följa sidan ändå för att vara med på resan genom Sverige mot våldet. FACEBOOK

Du kan den 25 varje månad bära något i Orange. Det kan vara en t-shirt, halsduk, ett orange nagellack eller köpa ett Onebracelet. Dela med dig av bilder på sociala medier och hashtagga #orangeday. Du kan stötta UN Women nationell kommitté Sverige.

I genomsnitt dödas 17 kvinnor om året i Sverige av sin make, sambo, pojkvän eller före detta sådan. År 2014 anmäldes över 28 200 fall av misshandel mot kvinnor över 18 år. Källa: http://www.brottsrummet.se/sv/vald-inom-familj-och-relation Och över 6 000 våldtäkter anmäldes 2016, men BRÅ räknar med att siffran ligger på ca 36 000 våldtäkter, vilket är ca 100 om dagen. Av de över 6.000 anmälningar om våldtäkt som görs varje år leder inte ens 200 till en fällande dom Vi bär något i Orange för att visa vårt stöd för en värld fri från våld och diskriminering av kvinnor och flickor.

Så, oavsett om du kör MC eller ej, så bör du engagera dig!

Våld mot flickor och kvinnor världen över är ett utbrett folkhälsoproblem, en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna och utgör en global hälsofara. 1 av 3 kvinnor utsätts för våld någon gång i sitt liv. Alla har en syster, flickvän, mamma eller dotter. Detta berör alla…

Låt oss tillsammans färga världen Orange! Nu tar i alla fall jag fredag ❤ Körlek till er…