Kategorier
Debatt och åsikter Familj och vänner Jobb

2015 är året!!

Det händer att människor har förutfattade meningar.
Att människor inte är pålästa, att de inte vill lägga tid till att förstå…
När man pratar om kvinnors lika rätt, så är de flesta människor mycket positiva. De engagerar sig och tycker att frågan är viktig. Men då är man lite påläst, då följer man media och förstår vad det handlar om.
Det är än idag ett laddat ord…kvinnors lika rätt.
Kvinnokonventionen grundades 1979 och ändå vet inte alla vad det är. UN Women är ett FN organ som arbetar för flickor och kvinnors rätt.
Deras mål är att stoppa all diskriminering och våld mot flickor och kvinnor.
Deras mål är också att flickor och kvinnor ska ha samma rätt som män, både politiskt, i ledarskap, lika lön, samma värde…
När jag pratar med människor om detta så förstår inte alla. Inte förrän jag förklarar varför jag brinner för frågorna, varför detta är viktigt!
Jag var en utsatt flicka och en utsatt kvinna… men jag beslutade mig för att visa mitt lika värde.
Trots slag, hån och hot om livet, så ville jag vidare. Jag har haft det i ryggmärgen sedan barnsben, att jag har samma rätt som pojkar, män… Varför skulle jag vara annorlunda? Jag var den första 16-åriga tjejen i Sverige som tog folkrace licens. Jag startade byggföretag, för att (kvinnor inte kan)… Det jag märkte som byggtjej var att en del män i branschen inte kunde titta mig i ögonen när jag pratade byggtermer. De var oftast av den äldre generationen, och det var inte deras fel, de är uppfostrade med att mannen arbetar och kvinnan är hemma och tar hand om hem, man och barn. Men nu är det en ny generation där kvinnors röst hörs! Det är nu det ska vända!
Jag blir förvånad när människor säger, nej, det där är inte intressant… Kvinnors lika rätt är inte intressant, men då ska jag berätta en sak.
Detta är INTE en kvinnofråga, det är en mänsklig rättighet!!
UN Womens uppdrag är att sprida och göra verklighet av FN:s kvinnokonvention, i Sverige, såväl som i övriga världen. Att ge kvinnor makten över sitt eget liv.
Efter sommarens mediala pådrag i Sverige om mord och våldtäkter så förfasas människor över hur illa det är, men hur mycket gör vi? Vem kan påverka politiskt om hårdare straff, föra ut budskapet, utbilda, informera och arbeta för att våld och diskriminering mot kvinnor måste stoppas?
Bli medlem i UN Women idag och hjälp dem i sitt arbeta att stoppa våldet nu!
Sverige har kommit långt i sitt jämställdhetsarbete, till och med stadsministern har skrivit på kampanjen HeForShe och visar att han som man står bakom kvinnors lika rätt.
Det märkliga är att i Sverige har just nu 9 092 män skrivit på #HeForShe kampanjen om kvinnors lika rätt. 9 092 män…hur många män finns det i Sverige? I världen är det 445 555 män som skrivit på. Hur många män finns det i världen? Gå in på länken och var en man, visa att du tycker kvinnor och män är lika mycket värda http://www.heforshe.org/#take-action Det är GRATIS och tar två minuter för att visa sitt ställningstagande! Kanske har du en dotter, mamma, syster, fru som du bryr dig om?
Tänk som Emma Watson… Om inte jag gör något, vem ska då göra det? Om inte nu, när? Det är 2015, året då FN vill förändra synen på Gender Equality, människor lika rätt!
emma-watson-he-for-she-speech-2
Hur ser det ut i världen då? Barnäktenskap, där 8-åriga flickor säljs till vigsel med äldre män. Där de i vissa fall och länder kommer hem till sin familj igen vid 11 års ålder med förstörda kroppar. De är så att säga förbrukade… Flickor som omskärs för att de som tjejer/kvinnor aldrig ska få njuta av sex. Är det bara en mans rättighet? Barn och kvinnor som våldtas, dödas och kastas åt korparna på krigets mörka gator…
Vi pratar inte om extrema åtgärder, vi pratar om människors lika värde? Det finns ett talesätt som säger, ge dig inte på småsten när det finns berg… Ändå så är det exakt så det går till!
Champion_NicoleKidman_495x232_EN jpg
Skådespelerskan Nicole Kidman står upp för att stoppa våld och diskriminering av kvinnor. Som hon säger, Låt oss föreställa oss en värld där män och kvinnor bygger samhället tillsammans, där våld och diskriminering inte finns… Låt oss föreställa oss det…Kan du?
Jag läste precis att i Australien som hennes föräldrar kommer från, så måste kvinnor arbeta 65 dagar mer än män per år för att komma upp i lika lön. Är det för att kvinnor gör ett sämre jobb?
Jo, man kan uppfatta det här blogginlägget som att jag är extremist. Ja, så kan man välja att läsa och tolka (om man vill och om man inte tror på ett jämställt samhälle)!
Men faktum är att jag älskar män och kan inte tänka mig en värld utan män. Jag vill bara att vi ska vandra sida vid sida, respektera varandra fullt ut, stå upp för varandras rättigheter, dvs mänskliga rättigheter och vara lika värda. Jag vill att mina söner och min dotter ska kunna leva och arbeta på lika villkor. Jag älskar dem lika mycket…
1 av 3 kvinnor upplever våld i sitt liv. I Europa så har 75 % av kvinnor i ledarskap upplevt sexuella trakasserier på sin arbetsplats. För 30% av kvinnor världen över, är deras första sexuella upplevelse påtvingad. Skrämmande siffror med tanke på att vi är människor, bara olika kön.
Nej, 2015 är året då vi lyfter ämnet om allas lika rätt!
På mina föreläsningar berättar jag om vad missbruket gör mot barn och unga. Om hur man som barn och kvinna mår när våld och trakasserier är vardag. Jag berättar om vilka verktyg jag använt för att ta mig vidare och arbeta med det jag kan bäst. Hur barn och kvinnor mår i utsatta situationer. Alla har rätt att säga Mitt Liv, Mitt Beslut!
Mitt engagemang är inte nytt, det har funnits sedan jag var liten… Jag hoppas att jag under kommande år får se en förändring, vara del av ett movement. Kan jag hjälpa någon, så är jag oerhört tacksam, kan jag hjälpa flera, så har mina erfarenheter gett resultat. Då har det inte bara varit av ondo…
Nu steppar vi upp detta och tar ställning! Män, gå in på HeForShe idag och skriv på GRATIS för en jämställd värld! Människor, gå in på UN Women Sverige idag och bli medlem. Det kostar 240:- per år, pengar och ett medlemsskap som gör skillnad!
Fortsätter mitt arbete mot en jämställd värld där mina barnbarn får växa upp med lika värde, samma förutsättningar och respekt för varandra. Trots att de är pojke och flicka ❤

boy-477013_640